facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

10 tipp a tavaszi nagytakarításhoz

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Ha tavasz, akkor megújulás és nagytakarítás!

Minden általában azzal kezdődik, hogy elővesszük - esetleg egy mosással felfrissítjük - a vékonyabb ruháinkat, a vastagabbakat pedig elpakoljuk a hűvösebb időkre. Ahogy a nap (végre) vakítóan besüt a szobánkba, azonnal szembetűnik, hogy az ablakra bizony ráférne egy alapos mosás, a szekrény tetején is áll a por, és a szőnyeg is kiporolás után áhítozik.   

Persze észrevenni sokkal könnyebb, mint rávenni magunkat a munkára, hiszen ki szeret létrára mászva ablakot pucolni, vagy kádat és csempéket vízkőtleníteni?! :) Érdemes valamilyen motivációt találni arra az esetre, ha a ,,Milyen jó lesz majd, amikor a szépen feltakarított, jó illatú szobában leülve mindenütt makulátlan tisztaság és friss illat vesz körül..." nem lenne elég.  

Első lépésben TERVEZZE MEG a takarítást! Írja le pontosan és részletesen, mit kell csinálnia, mert így kevesebb az esélye annak, hogy valamit elfelejt.

A JÓ ZENE elengedhetetlen! Lendületet ad és feldob. A legjobb, ha a kedvenc pörgős zeneszámaiból összeállít egy lejátszási listát, és azt hallgatja meg.

Az sem árt, ha van egy kis jutalom a fárasztó, unalmas munka végén. Legyen az egy sütemény vagy egy apró ajándék, inspiráló gondolat lesz, ha épp feladni készül a padlótörlést.

Mire lesz szüksége?

 • Törlőkendőkre, rongyokra és szivacsokra
 • Tisztítószerekre (mosószerre, ablaktisztítóra, speciális faápoló-szerre, tisztítószerre a felmosáshoz, valamint ecetre és szódabikarbónára)
 • Seprűre, porszívóra és felmosóra
 • Türelemre és sok sok időre :)

A legfontosabb szabályok:

 • Mindig fentről lefelé, bentről kifelé haladjon, így nem kerül kosz oda, amit egyszer már letakarított. Takarítás közben szellőztessen, hogy a felszálló por kijusson, és felfrissüljön a levegő a lakásban.
 • Először pókhálózzon le, és kezdje az elérhetetlen magasságú dolgokkal pl. csillár, fűtéscső, felső polcok, szekrény teteje...
 • Folytassa a szekrényekkel, de ne csak azokra a helyekre összpontosítson, amelyeket a heti portörléskor egyébként is végigjár. Ilyenkor a szekrény tetejét, oldalát is törölje át enyhén mosószeres vízzel. Húzza el a szekrényeket, pakoljon le a polcokról és azokat is törölje át. Figyeljen oda a dísztárgyakra is!

Ilyenkor érdemes egy kicsit leltározni is: amire nincs szükség, mehet a kukába. A lejárt szavatosságú gyógyszerekre, nem használt vagy lejárt kozmetikumokra nincs szükség, csak felesleges porfogók!

Ugyanez vonatkozik a ruhákra is! A télieket egy zsákban érdemes precízen elcsomagolni a hűvös őszi időkre. A vékonyabb ruhákat pedig nem árt szelektálni, és amire nincs szükség, azt például odaajándékozhatja. Ezen kívül érdemes kicsit felfrissíteni őket például egy gyorsmosással, hiszen nagyrészüket hónapok óta nem használtuk. 

 • Ajtók, és ajtófélfák - méltatlanul elhanyagolt helyek! Legközelebb húzza végig a kezét az ajtó felső részén. Rengeteg por rakódik rá!
 • Ablakpucolás - számomra ez a legunalmasabb munka. Addig halogatom, amíg csak lehet, de sajnos időnként ezt is muszáj. Annál is inkább, mert nincs kiábrándítóbb, mint mikor a napfény megvilágítja a piszkos, poros ablakokat. Ha nagyon koszos, az ablaktisztító szer csak elmaszatolja a poros szennyeződést. Ilyenkor először egy mosószeres vízzel mossa le, majd ha tiszta, fújja be a speciális tisztítószerrel. Ezután egy tiszta, száraz ruhával vagy papírral törölje át. Fontos, hogy száraz legyen, mert ha nedves, csak maszatot hagy maga után. 

Ha a természetes tisztítószereket részesíti előnyben, az ecet vakítóan csillogóvá varázsolja az ablakokat!

Apropó ablak! A függönyöket is mossa ki, hiszen ezekben is tengernyi por gyűlik össze.

 • Ezután jöhetnek a kényesebb belső felületek: tükrök, lámpák, tv, monitor, számítógép, fűtőtest és egyéb apróságok
 • A textíliák a következő nagy falat: mossa ki az ágyneműt, ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, szőnyegeket! Hihetetlenül sok por és szennyeződés gyűlik össze bennük, időnként higiéniai okokból sem árt felfrissíteni például azokat a párnákat, amelyekre rendszeresen a fejünket hajtjuk.
 • Alapos, minden részletre kiterjedő porszívózás - nemcsak a szokásos útvonalon! Ne felejtsen el bekukkantani a szekrények, kanapék mögé és alá is!
 • A konyhatakarítással folytassa! Pakolja le a konyhaszekrényt és mossa le mosószeres vízzel a polcokat. Nézze át a konyhaszekrényt: a sohasem használt edényeket szelektálja ki, illetve ha van olyan készlet, pohár, konyhaeszköz, amit az utóbbi 4 évben nem vett elő, azokat is távolítsa el. Helyet szabadítanak fel, márpedig a konyhában mindig minden helyre szükség van. Tisztítsa meg a konyhapultot, mikrót, konyhaasztalt és a tűzhelyet (főzőlapot, sütőt is). 
 • Ezután jöhet a hűtőszekrény kitakarítása. Olvassza le a fagyasztót (ha nem No Frost-os készüléke van), vegye ki és helyezze biztonságba a fagyasztott élelmiszereket és mossa el a fagyasztó tároló rekeszeit is. A hűtő polcait törölje át mosogatószeres ecetes ruhával.
 • Végül jöhet a fürdőszoba: pakolja le és törölje át a polcokat! Mossa le illetve vízkőtlenítse a csempéket, csaptelepeket, a zuhanyfülkét és a kádat. Ahogy az ablaknál, itt is bevetheti az ecetet, ami kiváló vízkőoldó.

Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA