Útmutató 13+1 sütőszimbólumhoz és funkciókhoz

sütő szimbolumok

13+1 Sütő szimbólumok

Látta már a sütőkön lévő összes szimbólumot, és tudja, hogy vajon mit jelentenek?

Legtöbbünk egy sütőt vásárol, azzal a reménnyel, hogy az elkövetkező években jól szolgál majd. De a mai sütőkben olyan sok funkció van, amelyek hasznosak, hogy meg kell ismernie őket, és használnia kell őket.

Itt összeállítottam egy útmutatót, amiben megismerheti a sütő szimbólumait.

Induljunk ki az alapokból: a két hőfok közti különbségből.

Van a statikus/tradicionális sütési mód. Ez az alsó/felső vagy csak az alsó vagy csak a felső sütési mód.

A másik a ventillátoros sütési mód, mint a légkeverés vagy hőlégbefúvás. Ekkor egy ventilátor oszlatja el a hőt a sütőben, így egységes hőmérséklet lesz. Míg a statikus sütő oldalt vagy függőlegesen állítja elő a hőt.

Fontos tudni, hogy a két módszer között kb. 20°C különbség van. A statikus sütőben levő 180°C egyenlő a ventilációs sütőben mért 160°C-kal.

Hogyan befolyásolja az ételeinket a sütési mód?

A ventilátorral felszerelt, vagyis légkeveréses vagy hőlégbefúvásos sütés gyors és homogén sütést biztosít, amelynél az ételek kívül ropogósak maradnak, míg belül szaftosak lesznek. Ezzel szemben a statikus sütőben a sütés lassabb és lágyabb, ideális jól átsült és belül megfelelően száraz ételek elkészítéséhez.

Nézze meg az onlineMárkaboltok beépíthető sütőit +5 év jótállással >>>

Nézzük a sütési szimbólumokat.

1. Hagyományos alsó/felső sütés

alsó -felső sütés

A hagyományos fűtés szimbóluma két vonal, egy a tetején és egy a négyzet alján. A vonalak a felhasznált két fűtőelemet jelölik, egyet a sütő tetején és egy alján. . A klasszikus, jól bevált sütési mód ropogós sültekhez, kevert tésztás süteményekhez és különböző felfújtakon kívül zöldségek és húsok hagyományos sütéséhez tökéletes.

2. Alsó sütési mód

alsó hő

A szimbólum egy egyenes a négyzet alján, amely a használatban lévő alsó fűtőelemet jelenti. Ez a módszer ideális olyan sütéshez, amelyhez ropogós alap szükséges, például pizza. Ezt használjuk, ha lassan szeretnénk valamit sütni.
Keményebb, ropogósabb sültek és sütemények sütésekor is preferált funkció, például édes vagy húsos piték készítéséhez. Csak az alsó sütés funkciót érdemes bekapcsolni továbbá olyan puhább tetejű sütemények készítéséhez, mint a sajttorta, gyümölcstorták, illetve a habos sütemények.

3. Csak a felső sütési mód

felső hő

A szimbólum egy egyenes a négyzet tetején, amely a használatban lévő felső fűtőelemet jelenti. Csak a felső sütés funkciót olyan esetekben használjuk, akár menet közben átkapcsolva, ha alul már leégne a sültünk, de felül még befejezetlennek látjuk. Ezt a módot válasszuk akkor is, ha már majdnem kész vagyunk a sütéssel, de szeretnénk egy kis színt, ropogósságot adni a sültünknek, legyen az egy csirkecomb ropogós bőre vagy a “csőben sült” egytálételünk sajt borítású teteje. (amennyiben nincs grill funkciónk)

4. Légkeveréses vagy hőlégbefúvásos sütési mód

légkeveréses sütés

A légkeverés és hőlégbefúvást egy ventilátor jelképezi a szimbólumok között, de sokszor gyártója válogatja. A légkeverés ventilátora az alsó és felső fűtőszál melegét keveri egyenletesre.

A hőlégbefúvás pedig az, ahol a ventilátort körbevevő körfűtőtest melegét juttatja be a sütőtérbe. A többszinten való sütéshez ezért a hőlégbefúvás az igazi. Ebben az esetben nem veszik át az ételek egymás ízét, zamatát, illatát. Ezzel két-három vagy akár négy szinten is süthetünk egyszerre.

A légkeveréses funkció bekapcsolásával átlagosan 20-30 százalékkal kevesebb ideig tart a sütés, és – sütőtől függően – akár 50 százalék energiát is megspórolhatunk, mint a tradicionális sütési módoknál, hiszen ugyanazon melegítőhatással, a forró levegő keringetésével hatékonyabbá tehetjük a sütő teljesítményét.

A légkeveréses sütés legnagyobb előnye, hogy minden irányból egyenletes hőmérsékletet biztosít, így a nagyobb húsok, egytálételek könnyebben elkészíthetőek, nem maradnak belül sületlenek. Akkor is érdemes ezt a funkciót bekapcsolni, ha nagyon megpakoltunk a sütőt, a levegő mozgatása segít ugyanis az egyenletes sütésben.


Nézze meg az onlineMárkaboltok beépíthető sütőit +5 év jótállással >>>

5. Légkeverés és alsó fűtőszál együttes használata.

légkeverés alsó

Ekkor a négyzetben egy alsó vonal jelképezi az alsó fűtőszálat, és felett egy ventilátor a légkeverés funkciót. Ezt akkor használjuk, ha nincs hőlégkeverés a több szinten sütéshez, vagy nagyobb hő szükséges, és megtámogatjuk az alsó fűtőszállal, illetve pizzák, felfújtak készítésére egy szinten.

6. Grill

girll

A szimbólum egyszerűen egy-két cikcakk vonal a tetején. A teljes vagy nagy grill, esetén két cikkcakk vonalat láthat. Ez biztosít az egész család számára fenomenális grill csirkét. Készítsen pirítóst, pirított szendvicseket, olvasszon sajtot, készítsen vele halat, gombát, vagy zöldségeket mint a grillezett cukkini.

7. Kis felületű grill

kis grill

Ennél a funkciónál egy cikkcakk vonalat láthatunk a négyzet tetején. Kisebb mennyiség grillezése esetén elegendő csak a középső fűtőszál bekapcsolása, így akár 30% energia is megtakarítható. Ideális csőben sült ételekhez is.

 

8. Ventillátor grillel

grill légkeverés

A szimbólum egy cikkcakk vonal a négyzet tetején, alatta a ventilátorszimbólum. A ventilátor elosztja a hőt, míg a grill süti az étel tetejét. A grillező be- és kikapcsolja a hőmérsékletet. Ez a módszer ideális hús sütéshez, hogy belül porhanyós kívül pedig ropogós legyen.

 

9. Sütő fény

sütő fény

Nyilvánvalóan a szimbólum egy villanykörte egy négyzetben. Egyes sütők automatikusan bekapcsolják a fényt, így könnyebben láthatja a haladást, de a többi sütőnek van egy világító kapcsolója, így be kell kapcsolnia és ki kell kapcsolnia, hogy lássa mi történik a sütőtérben.

 

10. Étel kiolvasztás

kiolvasztás

Nem minden sütő rendelkezik kiolvasztás funkcióval, de ha az Öné igen, akkor azt a szimbólumon látja, amely úgy néz ki, mint egy hópehely egy csepp víz felett. Ebben a módban a sütő ventilátor be van kapcsolva, de hő nem keletkezik. A levegő cirkulációja leolvasztja az ételt. Nagyon jó, ha elfelejtette az ételt kiolvasztani egyik napról a másikra, és gyorsan kell az alapanyag.

Nézze meg az onlineMárkaboltok beépíthető sütőit +5 év jótállással >>>

11. Melegen tartás

melegen tartás

A szimbólum egy edény, amely fölött emelkednek a "gőz" vonalak. Használja a funkciót, hogy melegen tartsa az ételt, anélkül, hogy főzne. Az étel nedvesen maradjon, és ne szárítsa ki a melegítő funkció használata közben.

 

12.Edény melegítés

edény melegítés

3 vonal jelöli az edénymelegítés funkciót a négyzetben. Vendégségnél melegítse elő a tányérokat, poharakat, így az étel tovább meleg marad, és ha a beszélgetés elhúzódna, akkor se kell Önnek kimászkálnia az ételt újra melegíteni.

 

13. Pirolitikus tisztítás

pirolitikus tisztítás

Ez a sok kis pont azt jelenti, hogy a sütője öntisztító. Ez egy olyan program, amely felmelegíti a sütőt kb. 500 ° C-ra, ami leégeti a szennyeződést. Önnek csak a hamut kell letörölnie.

 

13+1 Gyerekzár

gyerekzár

 

Ez a kulcs szimbólum, a gyerekzár. Gyerekzár inkább a főzőlapokon található, de néha a sütőket is felszerelik vele. Ezek általában úgy működnek, hogy néhány másodpercig lenyomva tartják az érintésvezérlőt a gyermekzár aktiválásához vagy kikapcsolásához. Ha a gyermekzár be van kapcsolva, a sütő nem reagál a gombok megnyomásakor vagy a gombok elforgatására, így nem lehet elállítani a beállításokat, vagy véletlenül bekapcsolni a készüléket.

Nézze meg az onlineMárkaboltok beépíthető sütőit 5 év HIVATALOS PLUSZ GARANCIÁVAL >>>

Bizonytalan, hogy melyik beépíthető sütőt vásárolja meg? Hívja fel szakértőinket, és bármilyen kérdésére válaszolnak, segítenek a döntésben! +36-1/478-2128

Miért válassza az onlineMárkaboltokat?

Mert a piacon egyedülálló védelmet adunk a háztartási gépeihez!

Sajnos sok vásárló elköveti azt a hibát, hogy nem tartja szem előtt a vásárolt készülék garanciális  idő hosszát. Ez később problémákat okozhat, ha szükség van a háztartási gép javítására vagy cseréjére, és nem rendelkezik érvényes jótállási védelemmel. Sajnos ez akár nagyon magas költség is lehet, melytől megóvja magát, ha az onlineMárkaboltokat választja. Nálunk a HIVATALOS PLUSZ GARANCIA szolgáltatásunkkal, + 5 év garanciával vásárolhatja meg a kiválasztott készüléket.  Tudjon meg többet, olvasson tovább a 5 ÉV HIVATALOS PLUSZ GARANCIÁRÓL >>>

Olvasson még a beépíthető sütőkről:

Hogyan válasszunk beépíthető sütőt?

Kenyérsütés otthon- finomabb, egészségesebb!

Tartson lépést a fejlődéssel, süssön távolból a Live applikációval

Sütők gőztisztítással

Nézze meg tartalomjegyzékünk ahol rengeteg hasznos cikket talál a háztartási készülékek vásárlásához, karbantartásához >>>

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Jan 18.