Kölcsönadtuk és Letesztelték a Samsung okos mosógépét!

 

Kölcsönadtuk és Letesztelték a Samsung okos mosógépét!

Olvassa el Ön is: A fantasztikus, WW80K6414QW AddWash nevű mosógép interneten keresztül is elérhető, ezért próbáltuk ki.

A Geeks.hu hasábjain mosógépet eddig nem igazán teszteltünk, most viszont kivételt teszünk – sőt, egy ígéretet is, hogy a jövőben egy sor más területre is el fogunk kalandozni. Az IoT világa ugyanis itt kopogtat az ajtónkon, és mi nyitunk a terület felé. Az internetre kapcsolódó kütyük világában ugyanakkor már nemcsak azok a termékek lesznek megtalálhatók, amelyekkel eddig foglalkozunk, és erre mostani tesztünk alanya a kiváló példa. A Samsung mosógépe azzal, hogy fel tud kapcsolódni a világhálóra, egy sor extra szolgáltatást kínál; többek között azt, hogy bárhol is vagyunk, megnézhetjük hol tart a program, de ha úgy tartja kedvünk, akkor még a mosást is elindíthatjuk. Természetesen azért a gyökerektől nem fogunk elszakadni, így a teszt során elsősorban nem a mosási minőségre helyezzük a hangsúlyt, hanem arra, hogy az internet milyen extrákat nyújt egy ilyen háztartási gép esetében.

Külső

A Samsungnak nem ez az első WiFi adaptert is tartalmazó mosógépe, viszont az egyik első, amelyet már a Smart Home platform kezelésére szolgáló alkalmazással vezérelhetünk (akár interneten keresztül is). A mosógép természetesen attól, hogy WiFi adaptert és néhány extra fícsört építettek bele, nem néz ki különlegesen; aki ismeri a koreai gyártó termékeit, annak a formák bizonyára ismerősek lesznek. Egy 60×60 cm alapterületű masináról van szó, 80 cm-es magassággal, legfeljebb a hatalmas kijelző az, ami nem annyira megszokott. A modern kor követelményeinek megfelelően a gépnek nagyméretű első ajtaja és nagyméretű forgódobja is van, egyszerre akár 8 kg-nyi ruhát is ki lehet vele mosni.

 

A mosógép egyik érdekessége, hogy az egyébként oldalra nyíló ajtón van egy második nyílás is, amely „Add Hozzá” névre hallgat, és az az előnye, hogy akkor is hozzá lehet adni a mosáshoz pár apróságot, ha a mosási tér már megtelt vízzel. Aki járt már úgy, hogy a mosógépeknél szokásos 1-2 perces „türelmi idő” után vett még észre egy zoknit a szoba közepén, az igazán értékelni fogja ezt a dolgot.

Üzembe helyezés

Mint minden okos kütyünek, úgy a Samsung mosógépének is internetkapcsolatra van szüksége, amelyet okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével tudunk beállítani. Az ehhez szükséges alkalmazás Smart Home néven fut, amiből kitalálható egyébként, hogy nemcsak a Samsung mosógépeit, hanem a koreai vállalat más okoskütyüit is lehet vele kezelni. A mosógépen a WiFi hálózatot a szokásos séma szerint tudjuk beállítani: először a mosógép WiFi-jére kell csatlakozni, majd ha megadtuk az otthoni hálózat adatait, akkor a mosógép (és a telefon is) felcsatlakozik az otthoni hálóra. A Samsung okoskütyüit Samsung fiók megadásával kell üzembe helyezni, amire azért van szükség, hogy a telefont és a mosógépet párosítani tudjuk egymáshoz. A távoli elérést is kipróbáltuk természetesen, és minden flottul is ment, de a kommunikáció azért kicsit lassabb volt annál, mint amikor mindkét eszköz az otthoni hálózatra csatlakozott.

Egy problémába ugyanakkor beleütköztünk, mégpedig abba, hogy a teljesen sztenderd WiFi-re a mosógép nem tudott csatlakozni csak akkor, ha levettük a jelszót – noha elvileg a gépnek a WPA-PSK titkosítást is támogatnia kellett volna. Ez szerencsére csak egyedi hibának bizonyult, mert egy tartalék routerrel rögtönzött második hálózattal nem volt ilyen gondunk. A WiFi hálózatokkal a csatlakozás során egyébként nem kell bajlódni, hiszen a Smart Home elvégzi helyettünk a váltást a hálózatok között. Az egész procedúra nem vesz igénybe többet néhány percnél. Ezt követően a mosógép megjelenik a Smart Home kezdőképernyőjén (ahol egyébként további eszközöket is felvihetünk, ha szeretnénk, de nálunk a teszt időpontjában egyedül a mosógép volt, így ezzel a lehetőséggel nem éltünk).

Használat közben

Nos, a legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen extra funkciókat nyújt a WiFi. Az előbb említés szinten már kitértünk rá, hogy a mosógéphez interneten keresztül is tudunk csatlakozni, alapesetben viszont a gép csak „read-only” módban működik, azaz meg tudjuk nézni, hogy mit csinál éppen (milyen program fut, mik a beállítások, mennyi idő van még hátra a mosásból), de beavatkozni nem tudunk. Ennek prózai oka van: ha nem vagyunk otthon, akkor a mosógépet bárki kinyithatta például, az ebből eredő baleseteket lehet így elkerülni.

Valójában ha azt szeretnénk, hogy a masinát távolról indítsuk el, akkor okos módba kell váltani; a ruha bepakolása után be kell kapcsolni a mosógépet és meg kell nyomni rajta a Smart Control gombot. Ez végül is logikus, hiszen ha délben jut eszünkbe, hogy mosnánk, de reggel nem készítettük be a ruhát, akkor úgysem mennénk semmire a távoli indítás lehetőségével. A Smart Control üzemmódot ikon jelzi a mosógépen, és ilyenkor az ajtó kinyitására sincsen mód – egyedül az „Add Hozzá” ajtó nyitható. Ha ezt kinyitjuk, akkor a program megáll, és értesítést is kapunk, a folytatásról pedig az a személy „rendelkezhet”, aki az elfelejtett ruhadarabot bepakolta a forgódobba.

Mosás közben nemcsak a mosógépen, hanem a Smart Home kezelőfelületén is folyamatosan látjuk, hogy mennyi van még hátra a programból, valamint az aktuális munkafolyamatot is megnézhetjük. Az eseményekről az értesítési sávban értesülhetünk; ilyet például akkor is kaphatunk, ha mosást követően véletlenül benne felejtettünk egy ruhát a dobban.

Normál kezelés

A mosógépet természetesen saját kezelőivel is lehet irányítani, ekkor a ruhatípust egy nagy tárcsával, a hőfokot, a centrifugázás sebességét és az öblítések számát pedig külön gombbal tudjuk beállítani. Legyünk őszinték: miután a kis kezünkkel betettük a ruhát, szinte biztos, hogy nem fogjuk a telefonnal állítgatni a mosógépet, hiszen gyorsabb és egyszerűbb is a gombokat használni – de a telefonos app elsősorban nem is ezért van! Jó szolgálatot mondjuk akkor tehet, ha nem tudjuk pontosan, hogy mikor érünk haza, de mire hazaérünk, szeretnénk, ha ki lenne mosva a ruha. Az időzítő ilyenkor nem opció, mert lehet, hogy a ruhák több órát állnak majd a gépben – ezt sokan nem szeretik, mert ebben az esetben a gyűrődés elkerülhetetlen.

A mosás minőségével elégedettek voltunk, de tekintettel arra, hogy egy 200 ezer forintos gépről van szó, nem is vártunk mást. Programból elég sok van, pamut és műszálas ruhákhoz, gyapjúhoz és gyermekruhákhoz is van külön program, ahogyan az ágyneműnek, farmernek, kinti ruháknak is. A normál töltettel (8 kg-mal) elérhető leggyorsabb mosás 59 perces, a leghosszabb időt pedig a pamut mosás veszi igénybe, ez akár 3,5 órát is tarthat.

Fogyasztás, zajszint

A mosógépbe legfeljebb 8 kg ruhát tehetünk, viszont van két rövid, 15 illetve 30 perces program, amelynél 2 kg a felső limit. Az energiaosztály A+++-os, a Samsung azt állítja, hogy az éves fogyasztás 116 kWh alatt marad, ami forintban kifejezve kb. 4 ezer forint. Emellé 8100 literes, azaz kb. 8 m3-as vízfogyasztás társul, ami további 5000 forint nagyhájból (csatornadíjat is számoltunk). A Samsung nem közli, hogy ez milyen gyakori mosással érvényes, de a mérések alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy 150 körüli számról van szó, azaz heti három mosásról beszélhetünk (feltételezve, hogy nem mindig a fogyasztás szempontjából legdurvább programot használjuk), ami egy négytagú család szükségleteit simán tudja fedezni.

Normál módban, teljes töltettel a fogyasztás éppen 1 kW alatt maradt (0,99 kW-ot használt el a mosógép, és 81 liter vizet. A Super Eco módban a mosógép hűvösebb hőmérsékletek alkalmazásával és a víz habosításával takarít meg energiát, nagyon hatékonyan. Ebben az esetben 4 kg ruhát ajánlott a gépbe tenni, amelyet 0,21 kW energiával és mindössze 40 liter vízzel tud elmosni. Azt viszont jó tudni, hogy a mosógép érzékeli a víz tisztaságát, ezért a mosási idő és a felhasznált energia is változhat annak függvényében, hogy mennyire piszkos a ruha, amit mosunk. A zajszint érdekes kérdés, mivel a gép alapvetően halk, amikor azonban vizet szív be, az elég hangos – összehasonlításképpen egy 13 éves AEG-vel, az átlagos zajszint és a centrifugázás jóval kellemesebb volt, viszont a vízbeszívás sokkal hangosabb.

Összegzés

Nagyon jó dolog, hogy egyre több készülékből lehet okosat is választani, viszont egy mosógépnél nem feltétlenül hiányzik a távoli vezérelhetőség és az, hogy a masinát a háztartás többi elektromos berendezésével is valamilyen módon össze lehessen kötni. A Samsung mosógépénél bebizonyosodott, hogy az nagyon kényelmes, hogy a mosás állapotát meg tudjuk nézni telefonon is, akár házon kívül is, viszont arra, hogy mobilról indítsunk el egy programot, a valóságban csak nagyon keveseknek és csak nagyon ritkán lehet szüksége.

(Forrás: www.geeks.hu)

 

A Samsunk okos mosogépét itt rendelheti meg!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 17.