Ruhacímke kisokos

ruhacímke kisokos

Ruhacímke kisokos

Avagy mire figyeljen, hogy a kedvenc pulóvere ne a kukában végezze

Avagy mire figyeljen, hogy a kedvenc pulóvere ne a kukában végezze

A megoldás egyszerű: megfelelően kell tisztítani, mosni és vasalni. Na de mit is jelent pontosan a „megfelelő”? A titok nyitja az a kis apró címke, ami minden ruha belsejében megtalálható. A rajta látható apró ikonok, kódok mutatják, hogyan kell tisztítania ruháit ahhoz, hogy a lehető legtovább megőrizzék eredeti kinézetüket.

A kódok megfejtése egyáltalán nem ördöngösség! Nézzük meg együtt, mit is jelentenek ezek az ábrák!

A címkét sajnos a legtöbb ember vásárlás után azonnal kivágja, mert irritálja a bőrét, vagy pont olyan helyen található, hogy a viselés közben is látszik (főleg egy átlátszó felsőnél). Pedig ez a ruha „használati útmutatója”, ez alapján tudhatja meg, hogyan kell mosni, vasalni és szárítani anélkül, hogy károsítaná.

 

MOSÁSI TANÁCSOK

Minden vízzel kapcsolatos munkát (mosás, áztatás, előmosás, öblítés, centrifugálás) egy kis teknő szimbolizál.

Mosás - ruhacímke Ez jelképezi a hagyományos, vízzel történő mosást.

 

Mosási hőmérséklet ruhacímke Gépi mosáskor a mosótálban található hőfok jelképezi azt a (maximális) mosási hőmérsékletet (pl. 30-40° C), amivel biztonságosan moshatja a ruhát.

 

Kíméletes mosás ruhacímke Ha a teknő alatt egy vonal látható, akkor különösen kíméletesen, és óvatosan kell kezelni a ruhát (pl. kézzel sem szabad kifacsarni)

 

Kézi mosás Ha ezt a jelet látja, ez azt jelenti, hogy kézmeleg vízben (30-40°-on) rövid ideig moshatja a ruhát, dörzsölni és csavarni viszont nem szabad.

 

Nem szabad vízben mosni - ruhacímke Ha a mosdótál át van húzva, ez azt jelenti, hogy a ruhát tilos vízben mosni, és tisztítóba kell vinni.

 

FEHÉRÍTÉS

Ha fehéríteni szeretné a ruhát, akkor a háromszög szimbólumot keresse.

Vegyszeresen tisztítható - ruhacímke Ha üresen látja a háromszöget, akkor bármilyen, klóros, peroxidos fehérítés engedélyezett.

 

Klórral fehéríthető Amennyiben csak klórral lehet fehéríteni, akkor a CL felirat szerepel a háromszög belsejében.

 

Tilos a vegyszeres tisztítás - ruhacímke Ha a fehérítés tilos, akkor egy nagy X-szel van áthúzva a háromszög. Ilyenkor semmi esetre se használjon vegyi anyagokat (pl. klórt) a fehérítéshez, mert ezzel tönkreteheti a ruhákat.

 

SZÁRÍTÁS

A szárítással kapcsolatos tudnivalókat egy négyzet jelzi.


szárítható szárítógépben Ha a négyzetben egy nagy kör van, akkor a ruhát nyugodtan beteheti a szárítógépbe.

 

Alacsony hőmérsékleten szárítható A körben látható pontok a szárítási fokozatot jelzik. Ha csak egyetlen pontot lát, akkor nagyon alacsony fokozaton (legfeljebb 60° C-on) száríthatja a ruhát, a két pont magasabb szárítási hőt jelez, ha pedig egy pont sincs, akkor nincs semmilyen hőmérsékleti megkötés.

 

Szárítás módja - vízszintesen  Ha a négyzetben szereplő vonalak a szárítás módjára vonatkoznak. A vízszintes vonal azt jelenti, hogy csak sima felületen szabad szárítani a ruhát, mert ha felakasztja, akkor kinyúlhat.

 

Szárítás módja - függőlegesen A függőleges vonalak pont az ellenkezőjére vonatkoznak. Az ilyen jellel ellátott ruhákat már centrifugálás után ki kell venni a mosógépből, és a szárítókötélre lógatva kell megszárítani.
Ez a szimbólum azt jelenti, hogy a szárítógép használata szigorúan tilos. Készítse elő a szárítócsipeszeket! :)

 

VASALÁS ÉS MÁNGORLÁS

Alacsony hőmérsékleten vasalható A vasalásra vonatkozó szabályokat egy kis vasaló jelképezi.

 

Magas fokozaton is vasalható A vasaló azt jelképezi, hogy nem csak a kézi, de a hengeres vasalót is választhatja. A pontok jelzik a vasalási hőmérsékletet. Az egy pont 110° C-s hőmérsékletet engedélyez, a két pont 150°C-t, a három esetében pedig akár 200°C-s hőmérsékletet is megenged.

 

Tilos vasalni - ruhacímke Ha ilyen jelet lát, ez azt jelenti, hogy a vasalás szigorúan tilos!

 

VEGYI TISZTÍTÁS

A kör alakú ikon jelzi a vegyi tisztítást, a benne szereplő betűk pedig a tisztítás módjára vonatkoznak. Ezeknek a szimbólumoknak az ismerete szinte csak a ruhatisztítóban dolgozók számára szükséges, de hogy Ön is képben legyen, felsorolom a legfontosabbakat.

Oldószerrel tisztítható - ruhacímke Ha A betű látható a körben, ez azt jelenti, hogy az összes, általában használt (szerves) oldószer alkalmazható a ruha tisztításához.

 

Fluorszenhidrogen oldószerrel tisztítható Az F betű a szénhidrogénekre vonatkozik. Ez még azt is jelenti, hogy kényes anyagról van szó, ezért tisztításakor csak fluorszénhidrogént és a nehézbenzint szabad használni.

 

Perklór-etilénnel tisztítható - ruhacímke A P betű azt jelenti, hogy a ruha nyugodtan tisztítható perklór-etilénnel. Az általában használt oldószerek megengedtek. Ha P alatt aláhúzás van (egy vagy kettő) akkor bizonyos korlátozásokra, óvintézkedésekre is szükség van, ami vonatkozhat a ruha mechanikai terhelésére, a hőmérsékletre, nedvesség hozzáadására stb.

 

Nem szárítható szárítógépben - ruhacímke Ha a kör át van húzva, akkor azt jelenti, hogy az adott ruhát nem szabad szárítógépbe helyezni.

 

Ruhatisztítás mesterfokon

Ha már az alapokat átvettük, lépjünk tovább, és a végére nézzünk még egy kis anyagösszetétel jelölést, ami szintén fontos lehet ahhoz, hogy ruhái minőségét a lehető leghosszabb ideig megóvja.

Pár kezelési tipp

M037 = Ez a kód jelzi, hogy a ruhadarab festett szövetből készült, így az első mosás alkalmával veszíthet a színéből. Mosáskor fordítsa ki a ruhadarabot, a többi szennyestől elkülönítve mossa, és semmiképp se használjon folttisztító szereket.
M038 = Mivel az ezzel a kóddal megjelölt ruhadarabon mintanyomások találhatók, ezért az eredeti kinézet megőrzése érdekében mosáskor és vasaláskor fordítsa ki.
0710 = A töltet igazi, természetes, mosott és fertőtlenített pehely
0730 = 100%-os tiszta selyem, mossa elkülönítve, és tartsa távol a napfénytől!
M056 = Gyantázott ruhadarab, poliuterán.

Anyagösszetétel

Vegyük sorra a legfontosabb textilféléket, amelyeknél jobban kell figyelni, ha mosásra kerül a sor:
CO: pamut (magas hőfokon mosható, vasalható)
EA: elasztán
LA: Lycra (csak alacsony hőfokon szabad mosni)
LI: lenvászon (csak az előírtnak megfelelő hőfokon mossa)
PC: Akrik (csak alacsony hőmérsékleten mosható)
SE: Selyem (kíméletesen mossa, ha lehet inkább kézzel, langyos vízben)
VI: viszkóz (alacsony hőfokon mossa)
WI: gyapjú (szintén csak alacsony hőmérsékleten mosható)

Olvasson tovább:

Kapcsolja ki a hangokat az otthonában.

Megbízható mosógép, amely pénzt spórol nekünk.

Száraz vagy nedves ruhát teszünk a mosógépbe?

Mit hova kell önteni a mosógép adagolójában

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 03.