Öko öblítő - az illatos ruhákért

Teafaolajos öblítő

Öko öblítő házilag

Mi, háziasszonyok egyre többször keressük a lehetőséget, miként lehetne a vegyszeres tisztítószereket, vagy mosószereket valamilyen öko alapanyaggal helyettesíteni.

Ahogy a szépségápolási termékeinket (pl. sampon, öblítő, testápoló, testradír) szívesen cseréljük le valamilyen természetes alternatívára, úgy az sem mellékes a számunkra, hogy az otthonunkban használt mosószer, öblítő se tartalmazzon tartósítószert és ártalmas vegyszereket.


Egyre többen veszik észre magukon, hogy a mosóporokra, öblítőkre allergiás reakcióval válaszol a szervezetük. Lehet ez egy gyengébb kiütés, vagy komolyabb ekcéma, ha már tünetek jelentkeznek, nincs más megoldás, mint lecserélni a megszokott tisztítószert.

Arról, hogy mosószer helyett milyen öko alternatívát használhatunk, olvassa el korábbi bejegyzésemet.
Ebben a cikkben pedig megmutatom, hogyan helyettesítheti az öblítőt.
A boltokban kapható, hagyományos öblítőben olyan optikai fehérítők, felületaktív anionos vegyületek, mesterséges színezék- és illatanyagok találhatóak, amelyek bevonatot képeznek a textilszálakon.

Ezektől érezzük illatosnak, és finom puhának a ruháinkat, viszont hátrányuk is van. Ahhoz, hogy ez az illat minél tovább megmaradjon, a gyártók különböző fixáló-szereket használnak, melyek kiütéseket okozhatnak, másoknál pedig az illatanyag szénanáthát, súlyos esetben asztmatikus tüneteket okozhat.

Jó megoldás, ha öblítő helyett ecetet használ: öntsön háromszorosra higított ecetet az öblítőtartályba. Az ecet a mosógépet is védi, élénkebbé varázsolja a színeket, és az anyagokat is puhítja. Ne féljen a szagától, mosás, szárítás után már nem fogja érezni rajtuk.

Természetesen „illatosabb” megoldás is van. :)

Használja a következő receptet!

Hozzávalók:
1 literes üveg
9 dl desztilált víz
1 dl almaecet
10-10 csepp teafa-, narancs- és citrom illóolaj (egy másik megoldás: narancs, jázmin, teafa illóolaj)

Öntse a flakonba a többi összetevőt, és alaposan rázza össze őket.
A teafa olajról köztudott vírus- és baktériumölő hatása, így nem érdemes kihagyni. :)

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 06.