Mi teszi tönkre a mosógépet?

mi teszi tönkre a mosógépet

Mi teszi tönkre a mosógépet?

Az indián ül a tóparton és látja, hogy a felesége mossa a ruhákat a vízesésnél. Egyszer csak egy nagy kő esik rá az asszonyra és agyonüti. - A fenébe! - mondja az indián. - A vízkő már megint tönkretette a mosógépemet!

Vajon a vízkő tényleg tönkreteszi a mosógépet?

A válaszért felkerekedtem és megkérdeztem az ismerőseim, és mosógép szerelőket arról, hogy használnak-e vízlágyítót és milyet. Az eredmény azt lett, hogy nem használnak. Az én ismerőseim nem félnek a vízkőtől, és a legtöbbnek már 10 év körüli mosógépe van.

A mosógépszerelő ismerősömmel így bővebben elbeszélgettem arról, hogy akkor mit is tegyek a mosógépem egészségéért.

1/A mosáshoz kevés mosószert kell használni.

Nem szabad bele sok mosószer és öblítőt adagolni. A mosószertől se illatosabb se tisztább nem lesz a ruha, viszont a hátrahagyott maradványok a penész és egyéb gombák, baktériumok melegágya, tehát előbb utóbb szembesülhetünk azzal, hogy büdös ruháink lesznek és eleinte a mosógép gumi részei majd máshol is felüti fejét a penészgomba, illetve a fém felületek elrozsdásodnak.

Gondoljon csak bele, hogy a modern gépek már akár 40 liter vízzel mosnak a régi 200-300 literrel szemben. Ennek megfelelően az öblítő és mosószer adagolását is csökkenteni kell.

A mosószer és öblítő adagolója, fekete a penésztől? Akkor biztos túl sokat anyagot tölt a gépbe.

2/ Elhagyhatja az öblítőt.

Mi van? Ez az információ nekem teljesen új volt.

Az öblítő összetevői segítik a penészesedést, és ha egy tiszta gépben mossuk a ruháinkat azok illatosak lesznek öblítő nélkül is. Sőt az öblítő allergizálhat is.

Azonban ha ragaszkodunk hozzá, akkor fontos, hogy az öblítő koncentrátumot hígítva kell beleönteni az adagolóba. Figyeljünk oda, mert fontos, hogy mértékkel használjuk.

3/ Használaton kívül száraznak kell lennie a mosógépnek.

Minden mosás után szárazra kell törölni a gumi részeket, illetve nyitva kell hagyni az ajtót, hogy a gép kiszáradjon.

4/ Havonta egy tisztítómosást kell végezni.

Itt ruha nélkül kell futtatni magas hőmérsékleten (90 fokos) mosóprogramot. De milyen tisztítószerrel? Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert megoszlanak a vélemények. Vannak, akik az ecetet ajánlják, de egyesek szerint ez károsító lehet. A citromsav viszont nem károsít és jó a gombák és baktériumok ellen is.

Azonban van kereskedelemben kapható mosógéptisztító folyadékok is melyek direkt erre vannak gyártva. Ezek vízkőtelenítenek, illetve fertőtlenítenek is.

Szerencsére már a gyártók is gondolnak erre és a modern gépekben van öntisztító mosás, így erre nincs gondunk.

Én új dolgokat tanultam és bízom benne, hogy Ön is. Tartsuk be ezeket a szabályokat és használjuk sokáig gazdaságosan a kedvenc kis szolgánkat.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 17.