Legfontosabb elvárások egy hűtővel szemben

Frissesség, energiatakarékosság, tárolás

Legfontosabb elvárások egy hűtővel szemben

Frissesség, energiatakarékosság, tárolás

A hűtőszekrényekkel kapcsolatos legfontosabb elvárások:

- az élelmiszerek minél hosszabb ideig történő frissen tartásának biztosítása

- az egyszerű tárolás lehetősége

- a hűtőszekrény alacsony energia felhasználása.

hűtőszerkény elvárása

Tárolás a hűtőszekrényben

Intelligens technológiai megoldásokkal tesznek eleget ezeknek az elvárásoknak a gyártók. A vásárlói igények kielégítésére különféle felszereltségű és kapacitású modelleket készítenek.

A könnyű tárolás kielégítésére, mindenki a neki megfelelő méretű és kivitelezésű készüléket választhatja, mint:

alul fagyasztós hűtőszekrény

felül fagyasztós hűtőszekrény

egyajtós hűtőszekrény

egyajtós hűtőszekrény fagyasztóval

Side by side hűtőszekrény.

4 ajtós hűtőszekrény 

Frissesség a hűtőszekrényben

Az élelmiszerek frissességet leginkább három dolog befolyásolja:

- hőmérséklet beállítása, egyenletessége

- páratartalom

- antibakteriális bevonat, szűrő

Különféle élelmiszerek számára más-más körülmények az optimálisak.

Nem véletlen, hogy a zöldségtartó rekesz minden készülékben alul helyezkedik el. Ez egyszerű fizikával magyarázható. A meleg levegő könnyebb vagyis mindig felfelé törekszik. A zöldségeknek hidegebb levegőre van szüksége a frissen tartáshoz. így a legegyszerűbb modelleknél már a helyes bepakolás is sokat segíthet. Azonban a modern hűtőkben már kifinomultabb módszerek vannak a frissen tartáshoz.

Ismerje meg a Bosch KGE49VW4A Alul fagyasztós hűtőszekrényt, amelynél a VitaFresh plus frissen tartó rendszer megteremti a friss élelmiszerek ideális tárolási feltételeit a különösen alacsony hőmérséklettel és az optimális páratartalom-vezérlés alkalmazásával. A fiók ideális páratartalma egyszerűen állítható a párás és a száraz érték között a vitaminok és ásványi anyagok még hatékonyabb megőrzése érdekében. A zöldségek és gyümölcsök így nem veszítik el vitamintartalmukat, és akár kétszer tovább maradnak frissek. Ide kattintva nézze meg a hűtőszekrényt >>>

Modern technológia a hűtőknél

A modern hűtőszekrényekben a frissességért felel a hűtőn belüli levegő keringtetés. Ezért a funkcióért egy ventilátor felel. A levegő keringtetéssel egyenletesebb hő eloszlá érhető el, és nem kell attól tartani, hogy a hűtőtér egyes pontjain alacsonyabb vagy magasabb hőmérséklet alakul ki. Könnyebb így az élelmiszer elhelyezés, hiszen nem kell annyira arra figyelni, hogy mit hova helyezzünk el.

A Bosch hűtőszekrényeiben ezt a multiAirflow légáramlás biztosítja. Így a hűtőszekrény minden egyes rekeszébe az ön által választott hőmérséklet lesz, tehát nem kell gondolkodnia, mit hova tegyen. Ismerje meg a Bosch KAD90VI20 side-by-side készüléket >>>

Páratartalom a hűtőszekrényekben

A frissesség még további megőrzésére a frissen tartó rekeszek hivatottak. A frissen tartó rekeszek 1-3 Celsius körüli hőmérsékletet biztosítanak, és a páratartalom szabályozásra is van mód. A zöldségek, gyümölcsök többnyire a magas páratartalmat kedvelik, míg a húsok, halak, tejtermékek a száraz környezetet és az alacsony páratartalmat. Ebből következik, hogy hasznos, ha több ilyen rekesz található a hűtőben, hiszen ezáltal többféle élelmiszer tárolható optimálisan.

A NoFrost hűtőkben lévő központi fagyasztóegység folyamatosan összegyűjti a levegő páratartalmát, így a hűtőkészülékben alacsony a páratartalom, ezért tovább elállnak az élelmiszereink. Ráadásként a hűtőszekrény időnként automatikusan elvégzi a leolvasztást is. A páratartalom összegyűjtéséből keletkező kondenzvizet a készülék egyszerűen kivezeti a hűtőből, ahol elpárolog. Így a NoFrost nemcsak jégmentes hűtőt, és hosszan tartó frissességet biztosít, hanem feleslegessé teszi a kézi leolvasztást is.

Vásárlóink kedvence a Bosch KGN36XW35 Alul fagyasztós hűtőszekrény NoFrost funkcióval, melyet nézzen meg ide kattintva. >>>

Antibakteriális bevonat, szűrő a hűtőknél

Az antibakteriális bevonat fantasztikus találmány, amely az élelmiszerek romlásának megelőzése érdekében, a mikroorganizmusok szaporodását hivatott megakadályozni. Ez sokat tesz az élelmiszerek frissen tartásáért.

Nincs többé hűtőszag! Van egy védelem, amely semlegesíti a szagokat és kiszűri a baktériumokat a készülék egész élettartama alatt anélkül, hogy cserélni kéne. Ez az airfreshFilter védelem, melyet Ön is élvezhet, a Bosch KSV36BI3P Egyajtós hűtőszekrényben. Kattintson ide, és ismerje meg >>>

Extra frissesség

Léteznek olyan készülékek melyekben szenzorok figyelik a hőmérsékletet, ezek érzékelik az ajtónyitást vagy ha sok ételt helyezünk el akkor a hőfok emelkedését.

A Bosch hűtőszekrényeknél a FreshSense szenzorok folyamatosan figyelik és vezérlik a környezeti, a hűtőtéri és a fagyasztótéri hőmérsékletet. Az eredmény a hűtőszekrényen belüli állandó hőmérséket, amit nem befolyásol a kinti klíma. Nézze meg a Bosch KIV87VS30 alul fagyasztós hűtőszekrényt, mely rendelkezik FreshSense szenzorral. >>>

Energia felhasználás

Napjainkban már a csapból is az energiahatékonyság folyik, de nem hiába, hiszen abszolút nem hanyagolható el ez a kérdés.

Fokozottan kell a hűtőszekrények és fagyasztó készülékeknél figyelembe venni, hiszen ezek nonstop működnek, így a nap 24 órájában van áramfelvételük.

Nézzük pontosabban az energia besorolásokat.

Az A osztályhoz képest az A+ osztály kb. 20%,
az A++ osztály kb. 40%
az A+++ pedig 60%-al kevesebb energiát fogyaszt azonos üzemeltetés és hűtőméret mellett.

2021-ben megváltoztatak az energiacímkék, ide kattinva tudjon meg többet.

Mennyit lehet spórolni egy jó energia besorolással?

1KWh óra áram nagyságrendileg 40Ft. Vegyünk egy tipikus hűtő típust: 170-190 cm között , 60cm szélesség, 270-300 liter össz hűtőtérfogat, alulfagyasztós kivitel, A energia osztály: 360 KWh/év fogyasztás, ami kb. 14.400 Ft / éves költség.

Ugyanez a hűtő méret jobb energiaosztály esetén:

  • A+ 299KWh/év, 12 000Ft / éves költség, 2 400 Ft/év megtakarítás.
  • A++ 227KWh/év, 8 960Ft / éves költség, 5 440Ft/év megtakarítás.
  • A+++ 149KWh/év, 5 960 Ft/ éves költség, 4 150Ft/év megtakarítás.

Hány fára van szüksége egy családnak a CO2 kibocsájtás feldolgozásához

És végül, gondolja át, hogy a jobb energia besorolás környezet védelmi szempontból óriási lépés.

Az egyik legnagyobb károsító a Co2 kibocsájtás. Na már most az áram előállítása és elfogyasztása is Co2-t termel.

- 1 kWh megtermelt villamos energia előállítása kb. 0,35 kg CO2 kibocsátással jár (A Mátrai Erőmű Zrt 2010-es jelentése szerint 0,37 kg)
- 1 kWh villamos energia elfogyasztása (figyelembe véve a veszteségeket) kb. 0,375 kg CO2 kibocsátással jár.

Egy 4 fős átlag család éves villamos energia fogyasztása kb. 4000 kWh, így ez évi 1,4 tonna szén-dioxid kibocsátást von maga után. Csak érdekesség képen ez így lebontható: egy 50 éves fa 50 kg oxigént termel és 68,75 kg CO2-t dolgoz fel egy vegetációs időszakban. Így ennek a szén-dioxid kibocsájtásnak a feldolgozásához kb. 20db. 50 éves fára van szükség.

Nézze meg az energiatakarékos hűtőszekrényeket:

Hűtőszekények a Hűtőgép Szalonban >>>

Olvasson tovább a hűtőszekrényekről:

Miért válasszam a Gorenje hűtő és fagyasztó szekrényeit?

Gorenje TOP fagyasztók 2018-ban

Milyen egyajtós hűtőszekrényt vegyen 2018-ban?

Mi a különbség a No Frost és a Stop Frost a Free Frost és a LowFrost között?

Találja meg a legjobb kombinált hűtőszekrényt!

Létezik gyermekbarát hűtőszekrény?

Hűtőszekrény értelmezéshez idegen szavak szótára

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Szept 05.