Milyen gépek nélkül nem tudna egy 21. századi ember életben maradni?

gépek nélkül

Milyen gépek nélkül nem tudna egy 21. századi ember életbe maradni

Nézzük meg egy napunkat, és játszunk el a gondolattal, meddig bírnánk szeretett gépeink nélkül. Mielőtt elhamarkodva azt mondanánk, hogy "Ááááá, én simán ellennék…" nézzük csak.

Óra

A legtöbben órára ébredünk, még ha a telefonunk ébresztője is az. Napközben is folyamatosan időhöz alakítjuk az életünket. Így nem vitás, hogy az első az óra. Mindegy, hogy analóg vagy digitális, a mikrohullámú sütőn vagy faliórán figyeljük, minden percben alkalmazkodunk hozzá.

Hűtőszekrény

Felébredés után biztos, hogy iszunk és eszünk. Ha nem lenne hűtő, nem tudnák sokáig eltartani az élelmiszereinket, le kellene mondani a reggeli tojásrántottáról, hideg üdítőkről és nem lenne jégkocka az üdítőnkbe. Az első hűtő 1805-ben készült és 1937 óta van sorozatgyártás. A modern hűtőszekrények már nem csak hűtenek, hanem a család mindennapi életének részei, és okos funkciókkal is bírnak. Ráadásul még a kinézetük is megfelel az aktuális divatnak. A jövő mindenképp az okos hűtőszekrénnyé, akár a side by side kialakításé, mely megkönnyíti a család életét, hiszen minden négyzetcentiméterére pakolhatunk praktikusan és könnyedén. A hűtő kijelzőjét akár üzenő falnak használhatjuk és pl. okos telefonunkon ellenőrizhetjük, hogy van-e otthon tej…

Mosógép

Felébredtünk és reggeliztünk, akkor felöltözünk. Itt jön a képbe a tiszta ruha! Amíg az ember ruhát visel, addig azt ki is kell tisztítani. Néhány száz év alatt óriásit fejlődött a mosás folyamata. Eleinte kővel és állati zsiradékkal, illetve kínkeserves görnyedéssel és sikálással tisztítottunk. Szerencsére ezt leváltották az általam annyira szeretett mosógépek.

Mikor mosok, mindig átfut az agyamon, mennyi időt és munkát spórol nekem a mosógépem. Arról nem beszélve, hogy a modern anyagok nem is bírnának egy régi kézzel való mosást. Ezúton is köszönöm Alva J. Fishernek, aki 1908-ban szabadalmaztatta a modern mosógépet. Azóta rengeteg innováció történt és ennek köszönhetően ma már  nagyon kevés energiát és vizet használnak és biztonsági elemekkel, mint vízvédelemmel szerelik fel őket.

A kinézetüket a divat alakítja, az elöltöltős és a felültöltős változatokon túl vannak, keskeny kialakításúak. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy a család, a 6 kg kapacitású mosógépektől a  a 10-11 kg terhelésű nagy kapacitású mosógépek, hatalmas a szortiment.

A következő készülék nélkül szerintem a legtöbben már el se tudjuk képzelni az életet:

Telefon

Itt most leírhatnám a történetét, de teljesen felesleges, hiszen az iskolában is tanítják. Azt meg el se tudom képzelni, hova fog fejlődni ez a tudományág. Egy biztos már teljesen az életünk része, és a kisgyerektől az idősekig mindenkinek alapvető szükséglete.

TV
A felsorolásból nem maradhat ki a tv. A televízió tömeggyártása az 1940-es évekre tehető, és azóta tömegmédiummá vált. Új televíziós technológiák versengenek egymással a hatalomért, és a vásárlókért. A vizuális élmény szinte korlátlan a 3D-s kép megjelenésével. A tv képernyők méretének növekedése is jellemző, várom, hogy egy átlagos családi otthonba ez meddig tud növekedni.

Nagyon érdekes, hogy a jövőben az internet és a tv közötti küzdelem, hogy fog alakulni. Van több ismerősöm, akinek nincs tv-je. De az interneten és a monitorán (ami egy tv-vel ér fel) azért megnézi a filmeket és a híradásokat. Tehát azért tv-zik…. Érdekes lesz a jövő alakulása ebben az üzletágban is. 

Mikrohullámú sütő
Szót kell ejtsek a mikrohullámú sütőről. Tudom, hogy nem nélkülözhetetlen, mert a tűzhelyen is tudunk melegíteni, de azért minden háztartásban, irodában alapfelszereltség az ebéd és a kávé melegítésére. Az amerikai háztartások 90%-ban van ilyen készülék, és szerintem a magyar valóság sem sokkal rosszabb. 1967 óta van forgalomban mikrohullámú sütő és azóta is folyamatosan fejlődik. A megújulás e készülékeknél is folyamatos, így már nem csak melegíteni, vagy kiolvasztani tudunk, hanem a grillezés, sütés, főzés is egyszerű, hatékony és gyors a mikrókban. Választhat beépíthető vagy szabadonálló készüléket , lefelé nyíló ajtóval, vagy oldalra nyílóval és digitális kijelzővel , vagy anélküli mikrohullámú sütőt. Vannak automata programmal bíró készülékek, ahol a Crisp funkcióval ropogós pizzát tudunk készíteni, vagy épp egy egészséges hal ételt.

8/ Számítógép
A számítógépek fejlődése mellett sem lehet elmenni
, hiszen ez a készülék ami ugyan úgy a napjaink része, mint a fogmosás.

Az elmúlt 30 évben, a számítógépek forradalmasították a vállalkozások működését, az emberek itt játszanak és kommunikálnak. Itt terjed az információ és a hír. Már általános iskolába tanulják a gyerekek kezelését. Egy biztos itt kommunikál a világ, legyen szó asztali gépről, laptopról vagy egy tabletről.

A technikai fejlődésre és az új tudás felhasználására törekszik társadalmunk és ez alakítja a gondolkodásmódunkat is, mely által a technológiák minél szélesebb körbe válnak elérhetővé és könnyítik meg az életünket. Boldog jövőretekintéssel várom az legújabb fejlődéseket.

Nézze meg, egyik legnépszerűbb Gorenje mikrohullámú sütönket >>>

Válassza az onlineMárkaboltokat, a "Hivatalos Forgalmazót", és biztosan nem csalódik. Célunk, hogy a velünk való együttműködés harmonikus legyen, és gondtalanul sóhajtson fel a vásárlás végén.

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

10 tipp mosógép megvásárlásához

Hova és hogyan építsük be a beépíthető sütőt

Gorenje indukciós főzőlap kisokos

Böngésszen az összes cikkünk között >>>

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Jún 13.