Indukciós főzőlapok hangosak?

hangos indukciós főzőlap

Indukciós főzőlapok hangosak? Milyen edényeket használhatok? 

 

Indukciós technológia:

Az indukciós főzőlapok mágneses indukciós technológiát használnak az edények melegítéséhez. Az üvegkerámia alatt, amire ráhelyezzük a felmelegítésre váró edényt, egy tekercs van. A tekercsen átfolyó váltóáram létrehoz egy indukált mágneses teret, a létrehozott mágneses tér pedig áramot gerjeszt magában az edényben. Ez az áram alakul át hővé a serpenyőben.

Milyen edényekben tudok főzni az indukciós főzőlapon

Ezért van, hogy az indukciós főzőlapon kizárólag fémből, például öntöttvasból vagy valamilyen rozsdamentes acélból készült főzőedényeket használhatunk.

Nagyon egyszerű megtudni, hogy milyen edényben tudunk főzni az indukció főzőlapon, mert ha a hűtőmágnes rátapad az edény fenekére, akkor az az edény használható indukciós főzőlapon.

Indukciós főzés előnye:

Az indukciós főzés nagy előnye a hatékonysága, ami gyorsasággal párosul. Könnyen kezelhető, és az egyik legfontosabb, hogy pl. a gázzal szemben sokkal biztonságosabb a használata, és tisztítani is egyszerű, hiszen a kifröccsenő étel nem ég rá.

Milyen hangokat ad ki az indukciós főzőlap?

indukciós főzőlap hangok

Az indukciós főzőlapok számos előnyének köszönhetően sok fogyasztó megtapasztalta az ezekkel való főzés során keletkező hangokat, melyek előtt sokan értetlenül állnak. Ezek a zajok sokfélék lehetnek. Az alacsony zúgástól, a brummogásig a csörgő edényeken keresztül tapasztalhatunk zajokat.

Az indukciós csomópontok által okozott zajok különböző okokból származhatnak. A zajokat maga a működés okozhatja, vagy akár az edények is.

Edények miatt hangos az indukciós tűzhely

Amikor az indukciós főzőlapon főzünk, normális hallani egy enyhe zümmögést. Az indukciós tűzhelyen használt edénytípustól függően ez egy kicsi zümmögés vagy hangosabb zümmögés is lehet. Annál hangosabb, minél könnyebb, rozsdamentes acélból készült edényt használ. Halkul az indukciós tűzhely hangja, ha nehezebb edényeket, például öntöttvas zománcozott edényeket használ.

Az indukciós tűzhely zajosságát a főzőedények mérete és a tartalmai is befolyásolja.

Amennyiben a főzőedény akkora vagy nagyobb felületű mint a főzőzóna, a zaj halkabb lesz vagy akár megszűnik. Ha kisebb az edény, mint a főzőzóna akkor az indukciós főzőlap által kibocsátott zaj, hangosabb lehet.

Főzőlapnak ventilátorszerű zümmögése van

A legtöbb edényben az indukciós főzőlap furcsa zümmögést eredményezhet. Ezt nem az elektronikát hűtő ventilátor hangja okozza, még ha ez egy ventilátorszerű hang is, amikor a főzőlap működik.
A zümmögés állandó lehet, és több másodpercig folytatódhat, vagy csak néha indul újra, sőt néha a hang teljesen elhalkul.

Az az eljárás, amelyen keresztül az indukciós tűzhelyek melegítik az edényeket, vagyis a váltakozó mágneses mező előállítása, ellentétes erőket hozhat létre, amelyek rezgéseket okozhatnak. Ez a folyamat is eredményezhet halk zajokat.

Fontos, hogy ez akkor válik zavaróvá, hangossá, ha Ön rosszul helyezi el az edényeket, vagy egyenetlen alsó felületük van. Okozhatják az edények fedelei is ezt a hangot, vagy egy rosszul rögzített fül. Tehát mindenképp tiszta, egyenletes aljú edényeket kell használnia, és figyeljen az illeszkedő fedőkre is.

Az igazi indukciós főzőlap ventilátor zaj

Az indukciós főzőlap-tulajdonosok másik gyakori zajbejelentése a ventilátor zaja. Ez a zaj általában hallható a főzés befejezése után, mikor már kikapcsolta a lapot.

Bár maga a főzőlap eléggé energia hatékony, és valójában nem termel semmilyen hőt, a belső elektronika dolgozik, és hőt termel, így azt megfelelően le kell hűteni. Ezért van, hogy a gyártók megadják, hogy a főzőlap alatt mekkora helyet kell hagyni, hogy a ventillátornak legyen elég levegője a hűtéshez.

Csakúgy, mint a belső elektronikával rendelkező készülékek és modulok, az indukciós főzőlap beépített ventilátorral rendelkeznek. A ventilátor automatizált és egyszerűen elindítja magát, hogy lehűtse a dolgokat, miután kikapcsolta. Ez is, mint bármely más ventilátor hajlamos egy bizonyos zajt létrehozni. Ez a zaj teljesen normális.

Az indukciós főzőlap zajának csökkentése:

hangok indukcis főzőlap

3+1 Gyors tipp

1/ Az indukciós főzőlap teljesítményszintjének emelése vagy csökkentése, amikor főzünk, amíg az csendesebbé nem válik.

2/ Győződjön meg róla, hogy az Ön által használt edények elég nagyok ahhoz, hogy lefedjék az főzőzóna felületét.

3/ Érdemes befektetni jó minőségű edényekbe, amelyek előnyös anyagokból készülnek, különösen a zománcozott öntöttvasból.

3+1/ Gondoskodjon arról, hogy a konyhai edények fedele, fogantyúja és más darabjai jól illeszkedjenek az edényhez, és rendesen fel legyenek rögzítve úgy, hogy ne hozzanak létre zajt, amikor az edényben főnek az ételek.

Általában az indukciós főzőlapok által okozott zajok ártalmatlanok, és nagyrészt funkcionálisak. Tehát nem kell izgulnia, ha hangokat ad ki az indukciós tűzhelye.

Ismeri az Elica márkát? 

Az Elica termékeket a minőség, megbízhatóság és a technológiai innováció jellemzi.  A márkát 1970-ben alapította Ermanno Casoli olaszországban és azóta világmárkává nőtte ki magát!

Az Elcia indukciós főzőlapjai tartalmazzák már a páraelszívót is, igazán különlegesek, érdemes megismernie őket!

nikolatesla páraelszívó és főzőlap egyben

Nézze meg a Elica indukciós főzőlapjait, páraelszívóval ötvözve és élvezze ennek a csodás találmánynak az előnyeit >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Hogyan válasszunk főzőlapot?

Indukciós főzőlapról minden, amit tudni szeretne

Kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszak?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Máj 12.

HOMEFORT főzőlap termékajánló