Így tisztítsa ki mosógépét vegyszerek nélkül!

Vízkő lerakódás mosógépben

Kímélje környezetét és a saját egészségét is környezetbarát tisztítószerekkel!

Fontos a mosógép tisztítása!

Tudta, hogy Magyarország területének majdnem 80%-án kemény a vezetékes víz? A kemény víz hatását a csapon, a teafőzőn, a zuhanyrózsán és a fürdő szinte minden (vizes) pontján azonnal láthatjuk, de sajnos azokon a területeken is kicsapódik, amelyek kevésbé vannak szem előtt. Például a mosógép belsejében.
Elsősorban a fűtőelemen rakódik le, és ahogy az idő múlik, az egyre vastagodó rétegtől az alkatrész hamar meghibásodik. Ugyanakkor a dobban, a csövekben, a szivattyúban és a tömlőkben is problémát okozhat, és a veszélynek minden vízzel érintkező alkatrész ki van téve. Ezért nem tudom eleget hangsúlyozni, a mosógép tisztító használatát havonta.

Érdemes rendszeresen valamilyen vízlágyítót használni, mert nemcsak megóvja a mosógép összes fontos részét a károsodástól, de abban is segít, hogy a mosószer hatékonyabban fejtse ki hatását.

Ha viszont már szennyezett a mosógépünk, mihamarabb orvosolni kell! :)

A mosógépben sajnos nemcsak a vízkővel kell leszámolnunk: a mosószer-maradványok és a nyálkás, penészes lerakódás is problémát okoznak, ráadásul hiába a legdrágább mosószer, a ruhák piszkosak és büdösek maradnak, ha nincs karbantartva. Főleg a por állagú, száraz mosóporok rakódnak le a mosógép belsejében, de sajnos a folyékonyak sem képeznek kivételt ez alól.

A mosógép tisztító folyamatra ugyan úgy szükség van, mint az összes háztartási gépek tisztítására.

Extra tipp: ne tegyen több mosószert a gépbe, mint amennyi szükséges, mert a felesleg nem oldódik fel, és automatikusan lerakódik, ez pedig hosszútávon duguláshoz vezet. Ha már mosószernyálkában úszik az adagoló, vegye ki, és áztassa be meleg, ecetes vízbe. Hagyja hatni pár órára, majd szivaccsal tisztítsa meg. Praktikus, ha van otthon egy régi fogkefe, amely teljesen ideális lehet erre a munkára, mivel a nehezen hozzáférhető helyekbe is befér.

Sok mosógép már rendelkezik öntisztító progammal, melynek leírását a használati utasításban találja. Kövesse azt és havonta egyszer alkalmazza!

A készülék burkolatát és a kezelőpanelt is tisztán kell tartani, fontos, hogy csak vízzel és puha, nedves kendővel törölje le.

Miután befelyezte a mosást, az adagolóból távolítson el minden mosószer- és permetmaradványt. Amennyiben ez kiemelhető, folyóvíz alatt öblítse el azt. Ez azért fontos, mert a friss lerakódások könnyebben távolíthatók el maradéktalanul. 

Használat után, mindig hagyja nyitva a készülék ajtaját és a mosószertartó fiókot. A maradék víz így kiszáradhat, csökkentve a szagképződést a készülékben.

Mosógép tisztítás az enyhe vízkő és szennyeződések ellen…

Vesse be az ecetet, ami egy valódi csodaszer a háztartásban. Az üres mosógépbe a mosószer-adaglóján át öntsön fél liter 20%-os vagy egy liter 10%-os ecetet. Ezután indítson el egy 90°C-s programot.

Extra tipp: hogy mosógépe sokáig tiszta maradjon, a fehér ruhák mosásához használjon mosószódát, amely a vízben teljes mértékben feloldódik, nem hagy nyomot maga után, viszont gátolja a vízkő és a penészfoltok kialakulását. Csak tiszta mosógépben lesz tiszta a ruhája, és így sokáig friss illatú marad.

Mosógép tisztítása a rossz szagok megelőzésére és megszűntetésére….

A kellemetlen, dohos, mosószeres pangó szag valószínű a lerakódásokból és a penészfoltokból származik. Az ecet ezt is megszüntetheti, de még jobb, ha teafa olajat használ. A teafa olaj az egyik legjobb gomba és baktériumölő bio készítmény. Csak töltse bele a mosószer-adagolóba, indítson el egy közepes hőfokú mosást, és biztos lehet abban, hogy minden baktériumot, gombát és spórát elpusztít.

Mosógép tisztítás az erős szennyeződések, és levakarhatatlannak hitt vízkőre…

…már csak a trisó segít. Egy csomag trisó nem drága, néhány száz forintos kiadás, amely maximálisan megéri a pénzét. Szuper zsíroldó és vízlágyító. Két kupaknyit tegyen a mosószer-adagolóba, a többit meg a dobba, ezután 90°C-on, üresen indítsa el a gépet. A belseje makulátlanul tiszta lesz.

Mosógép tisztító a penész ellen…

Ha gyakran használja a mosásban alacsony hőmérsékletű programokat, akkor sajnos előfordulhat, hogy penész jelenik meg a mosógépében. Ennek oka, hogy a 30-40°C-os hőmérséklet, valamint a meleg, nedves közeg ideális táptalaj a baktériumok és gombák számára. Az ecet és a trisó itt is jó szolgálatot tehet, de a legjobb, ha megsemmisítésükhöz a hipót veti be. Aprólékosan tisztítsa meg az adagolót, annak környezetét, utána pedig mindenképpen várjon pár órát, amíg kiszárad a gép.

Extra tipp: megelőzésképpen célszerű kéthavonta 90°C-s programmal átmosni a gépet, így a penész kialakulásának esélye sincs. Ilyenkor kövesse a fenti módszert: fél liter 20%-os ecetet öntsön a dobba, és indítsa el a programot. :) Ezen kívül, miután lejárt a mosás mindig hagyja nyitva a gép ajtaját (és az adagolóját is) pár órára, hogy kiszáradhasson. Fél évente viszont érdemes az agresszívabb, trisós módszert is alkalmazni a zsíros lerakódások eltűntetésére.

És amire nem gondolt volna a mosógép tisztításnál….

A kezdő mosógéphasználók (és gyakran a gyakorlottabbak is… :) ), hajlamosak elfelejteni a szűrő tisztítását. A mosásnál leváló apró darabkák, szöszök stb. a víz lefolyásakor egy szűrőben rekednek meg, amit havonta érdemes csap alatt elöblíteni, és kiszedni a benne felgyülemlett koszt.

Bízom abban, hogy hasznosnak találta ezt az összeállítást. Ha figyelmesen követi a tanácsaimat, készüléke sokkal tovább fog hibátlanul működni.

 

Nézze meg a Mosógép kínálatunkat >>>

 

Bizonytalan, hogy melyik mosógépet meg? Hívja fel szakértőinket, és bármilyen kérdésére válaszolnak, segítenek a döntésben! +36-1/478-2128

Miért válassza az onlineMárkaboltokat?

Mert a piacon egyedülálló védelmet adunk a háztartási gépeihez!

Sajnos sok vásárló elköveti azt a hibát, hogy nem tartja szem előtt a vásárolt készülék garanciális  idő hosszát. Ez később problémákat okozhat, ha szükség van a háztartási gép javítására vagy cseréjére, és nem rendelkezik érvényes jótállási védelemmel. Sajnos ez akár nagyon magas költség is lehet, melytől megóvja magát, ha az onlineMárkaboltokat választja. Nálunk a HIVATALOS PLUSZ GARANCIA szolgáltatásunkkal, + 5 év garanciával vásárolhatja meg a kiválasztott készüléket.  Tudjon meg többet, olvasson tovább a 5 ÉV HIVATALOS PLUSZ GARANCIÁRÓL >>>

Ezek is érdekelhetik:

Mekkora kapacitású mosógépet válasszak?

Mosó-szárítógépet válasszak, vagy külön mosógépet és szárítógépet?

2 kg ruha mosása, nagy kapacitású mosógépben, gazdaságosan. Lehetséges?

Speciális kérdések mosógép választáshoz

Megéri drágább mosógépet vásárolni? Érdemes drágább mosógépet választania?

A nagy kapacitású mosógépek előnyei nagycsaládosok számára

Nézze meg tartalomjegyzékünk ahol rengeteg hasznos cikket talál a háztartási készülékek vásárlásához, karbantartásához >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 05.