Hogyan válasszunk porszívót?

hogyan válasszunk porszívót

Hogyan válasszunk porszívót?

Az vitathatatlan tény, hogy minden otthonban szükség van porszívóra.

Az esetek zömében, viszont nem könnyű eldönteni, hogy mi is a jó porszívógép, hiszen számtalan paraméterét kell figyelembe venni. A legnagyobb hiba, ha a döntésünket egy rossz paraméter alapján hozzuk meg.

Fogyasztás- szívóerő

2014-2019 között kötelező  volt energia címkével ellátni a porszívó készüléket. Sajnos ezt a döntést az Európai Unió Birósága hatályon kivűl helyezte 2019 év elején. Ícy már nem kötelező az energiacímke használata. Az adatokat azonban meg kell adni a gyártónak a termék adatlapjában, használati utasításában. Így energia címke hiányában, jó iránymutató a termékadatlapja.  Régebben berögződött nálunk magyaroknál, hogy a motorteljesítményt figyelik az emberek. De ez a motorteljesítmény nem arányos sokszor a szívóerővel, ezért ezt csak akkor kell figyelembe venni, ha az áramfogyasztás a legfontosabb számunkra, és nem a szívóteljesítmény.

Az áramfogyasztása egy porszívónak régen lehetett akár 2500 W is, de 2014. óta maximum 1600 W lehet és 2017. szeptembertől már csak 900 Watt.

A szívóteljesítménya a legfontosabb paramétere a porszívónak!

porszívó szivóteljesítmény

Ami fontos nekünk vásárlóknak, a másik Watt szám, mely a porszívó szívóteljesítményét jelzi. Ezt az értéket már nem kötelező megadnia a gyártónak. Jellemzően 180-450 W közötti értékeket találunk porszívótól függően.

Amennyiben van energia címke, ismerje meg, hogy mit hol talál rajta. Útmutató az energiacímkékhez:  Ide kattintva tudja elolvasni.

Ezen az adatlapon 6 fontos értéket találunk.

1/ Legfelül a készülék típusa és gyártója, valamint a típusszám van.

2/ Alatta (színes csíkok) energiahatékonysági osztály, amit már a mosógépeknél, hűtőknél is megismerhettünk. Ez mutatja meg a energia hatékonysági besorolást, és az éves energiafelhasználást, melyet 50 takarítással számolnak.

3/ Ez alatt láthatjuk a kifújt levegő tisztaságát: ez jelzi, hogy mennyi por áramlik vissza a levegőbe.

4/ A szőnyegen és kemény padlón történő tisztítás eredményét, ABCDEFG kategóriákba sorolva. Ahol természetesen az „A” a legjobb.

5/ Jobb oldalt középen a zajszintet láthatjuk dB-ben mérve. Fontos tudni, hogy egy átlagos beszélgetés 60 dB, így ehhez tud viszonyítani.

Így már ismerjük a porszívó paramétereit.

De mit kell még figyelembe vennem vásárlás előtt?

Mivel minden otthon más, ezért mindenkinek egyedileg kell dönteni, és a gyártók megpróbálják mindenki igényét kielégíteni.

Porszívó vásárlása előtt jó, ha a következő kérdéseket megválaszoljuk magunknak:

1. Milyen méretű az otthonunk, és milyen padlózat van. Ha több a szőnyeg, akkor fontos, hogy a szőnyegtisztítási hatékonyság jó legyen. Ha több a keménypadló, akkor azt kell figyelembe venni az energiacímkén.

2. Van-e allergiás a családban, esetleg porallergiás, mert akkor nem mindegy a porvisszabocsájtása. Erre fantasztikus szűrők vannak, melytől később még szót ejtek.

3. Van-e kisgyermek a családban, lehet hogy a nedves porszívó hasznosabb az ételmaradékok, esetleg kiömlött italok felszedésében.

4. Van-e kisállat? Mert a sok szőrrel nem mindegyik készülék boldogul.

5. Fontos-e, hogy halk legyen?

6. Milyen gyakran porszívózunk, mert az áramszámlára is gondolni kell…

Jó tanácsként még fogadják el, hogy a vásárlás előtt tájékozódjanak a garanciáról. A hosszabb garancia a tudatos vásárló előnye, hiszen bebiztosíthatja magát vele jó pár nyugodt évre.

Érdekes lehet még a kábel hossza, illetve porzsákos esetében, hogy mekkora és milyen porzsák kell bele, és az mennyibe kerül.

Vizsgáljuk meg a porzsákos porszívót

Ebben az esetben, beszélhetünk a régimódi textil porzsákról, melyet nehézkes takarítani, és a modern papírporzsákról, melyet elég a szemetesbe kidobni, ha megtelt, és helyette egy tisztát behelyezni. Ez utóbbi extra költséggel jár, hiszen a porzsákokat meg kell venni. De nem kell megijedni, mert ez nem nagy összeg, és sok esetben már 3 literes porzsákkal akár hónapokig is takaríthatunk. Vannak modernebb porzsákok, amik már nem papírból készülnek, hanem ellenálló és többrétegű szintetikus anyagból, mely az előszűrés nagy részét elvégzi. Ezeket a porszívókat miután kész vagyunk a takarítással, csak elrakjuk a szekrénybe és következőleg csak előkapjuk, és már porszívózhatunk is mindenféle elmosandó extra kiegészítő nélkül.

Fontos, hogy allergiásoknak ajánlott, mert ürítéskor nem kerülnek kapcsolatba az allergén anyaggal, illetve Hepa szűrővel ellátott modellt is választhatnak.

Porzsákos porszívók

Porzsák nélküli porszívók

A porzsák nélküli porszívók az utóbbi években egyre többen választják. Ennek a típusnak a lényege, hogy a felszívott por egy üríthető és mosható tartályba kerül, ahol a centrifugális erő hatására, a beszívott levegőt a tartályban ciklonszerűen megpörgeti, majd a centrifugális erő hatására a szennyeződések kisodródnak, kilökődnek, így már csak a finom por jut tovább a tartályból, melyet ezután extra szűrőkkel kell felfogni. Odafigyelést igényel, mert ha ezek a szűrők megtelnek, ki kell mosni őket, és amíg száradnak, a porszívót nem lehet használni. Egy kis tervezéssel azonban ez megoldható: a napon, meleg levegőn 2-3 óra alatt megszáradnak a kitisztított szűrők.

A tartály ürítése úgy történik, hogy kiöntjük a szemetesbe. Ilyenkor sajnos a belélegezhetjük a felszívott poratkákat, illetve ürüléküket, ezért allergiásoknak semmiképpen sem ajánlom.

Porzsák nélküli porszívók

Vizes tartályos porszívó

nedves porzsívó

Ebben az esetben egy vizes tartályba kerül a felszívott por, melyet megköt a víz. Az allergén anyagokat megköti a víz,és ürítéskor se tudnak a levegőbe kerülni, így allergiásoknak kimondottan ajánlott. 

Fontos tudni, hogy minden használat után ki kell mosni a tartályt, nehogy penészesedés forduljon elő, és minden használat előtt fel kell tölteni a tartályt. Ennyi előkészületet megér, hogy cserébe nagyobb védelmet nyújt az allergiával szemben.

Nedves és száraz porszívó

Főleg kisgyermekes családokhoz ajánlom, mert egy speciális víztartályba szívja a piszkot, ahol az nedvessé válik, és bent ragad. Így a száraz és a nedves koszt is csak egy mozdulat eltüntetni ezzel a porszívóval. Akár nedves föld, vagy kiömlött folyadék, vagy a szétdobált tarhonyás húsról van szó. A takarítás végén pedig csak ki kell öntetnie a piszkos vizet a készülékből és kész. Ezekkel sokszor kárpitot és szőnyeget is tisztíthatunk.

Nedves - és száraz porszívók

Robotporszívók

robot porszívó

A modern kor vívmánya. Vége velük a hajolgatásnak. A fejlesztők egyre jobb gépekkel rukkolnak elő, melyek képesek felmérni a lakás paramétereit, a bútorok elhelyezkedését, s amíg nem tartózkodunk otthon, a porszívók elvégzik a takarítást. Automatikusan visszamennek a töltőhelyükre, hogy feltöltsék magukat, így mindig készen állnak a takarítás. A tisztításuk a szemetesbe történő por ürítéséből áll, melyet allergiásoknak nem ajánlok.

Robotporszívók

Álló porszívó vagy hagyományos

Az álló porszívó Amerikában hódit időtlen idők óta. Mivel a szállodák is ezt használják, sokan szobalány porszívónak hívják. Rengeteg előnnyel rendelkeznek. Egyszerű és könnyű a használatuk, mivel nem húzzuk magunk után őket a lakásban, ezért a bútorokat és a falat sem verjük le velük. Tárolásuk nagyon könnyű, mert nem kell külön szekrényt fenntartani számára, elég csak beállítani valamelyik sarokba vagy elrejteni a gardróbban. Egyes modellek esetén rövid szőrű szőnyegek, padlószőnyegek esetén kiváló teljesítményt tud nyújtani. A porszívó választásnál érdemes elgondolkodni, és körülnézni ezen a piacon is.

Akkumulátoros kézi porszívók

vezetéknélküli porszívó

A nyugati boszorkánynak tuti ilyen van. Ideje lecserélni a seprűt egy akkus kézi porszívóra, amely morzsaporszívó is egyben. Nincs vezeték, így bárhol használható és sokkal hatékonyabb, mint a partvis.
Tudnia kell, hogy a vezeték nélküli porszívók, nem szándékoznak helyettesíteni hagyományos erősebb szívóhatású társaikat. Arra szolgálnak, hogy gyorsan előkaphatóak legyenek. Akkor is hasznos, ha nem tudja megoldani az áramellátást, vagy autót akar takarítani.

A leghosszabb futási idővel rendelkező márkák is 45 percig tudnak egy feltöltéssel működni, így valósághűen nem számíthat arra, hogy az egész házat egy töltéssel ki tudná takarítani. Leginkább kemény burkolatra alkalmasak, vagy egy kisebb szőnyeg takarítására. Hasznos segítőtárs a konyhában, főleg ha tartozik hozzá morzsaporszívó. Válasszon olyan típust, amely nedves és száraz szennyeződés felszívására is alkalmat. Nincs akadály, a tea, kávé vagy akár a tarhonyás hús is felszippantható.
Ürítésük legtöbbször egyszerű, mert a műanyag tartályt csak ki kell önteni a szemetesbe. Kisgyermek családoknál eszméletlen könnyebbséget tud jelenteni egy ilyen készülék.

Akkus kézi porszívók

Fontos a porvisszabocsájtásról szót ejteni, melyért a szűrés felel

A porszívóból kiáramló levegőt kimeneti levegőszűrővel szűrik, hogy a kisebb, mikronnyi méretű szennyeződések se kerüljenek vissza a levegőbe. Ezek a filterek szűrőképességük alapján több osztályba sorolhatóak.

Az apró részecskék kiszűrésén belül is léteznek fokozatok. A szabvány azt rögzíti, hogy a szűrőrendszer képes a rajta átfolyó levegőből a 0.3 μm-nél (0.3 mikronnál) nagyobb szennyeződéseket legalább X %-ban, valamint az 1 mikronos és annál nagyobb méretű szennyeződéseket pedig 100%-ban eltávolítani, kiszűrni, ahol X a HEPA fokozattól függő érték az alábbi táblázat szerint:

Osztály a szűrés tökéletessége szerint
HEPA E10 > 85%
HEPA E11 > 95%
HEPA E12 > 99.5%
HEPA H13 > 99.95%
HEPA H14 > 99.995%
HEPA U15 > 99.9995%
HEPA U16 > 99.99995%
HEPA U17 > 99.999995%

Tehát ha egy gyártó annyit mond, HEPA szűrős készüléket árul, kérdezzük meg, hogy annak milyen a HEPA besorolása. Minél nagyobb a szám, annál tökéletesebb szűrést végez a porszívó.

Allergiásoknak ajánlott legalább Hepa13-as besorolással ellátott szűrőt vásárolniuk.

Tekintse meg teljes porszívó kínálatunkat!

Tudjon meg többet a porszívókról:

TV-ben látható Bosch vezeték nélküli porszívó

1 perc alatt tisztaság az otthonában

Kisgyermeke, vagy kisállata van? Erre a porszívóra van szüksége!

Melyik porszívó való nekem?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.