Hogyan válasszunk páraelszívót?

Hogyan válasszunk páraelszívót?

A tökéletes páraelszívó választás receptje. Olvassa el részletes útmutatónk 7 tippjét.

Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, de imádom a készülő étel illatát, akár süteményről, akár valamilyen egytálételről van szó. Viszont csak frissen, és éhesen. :) Ha már a bútorokban, függönyökben és ruhákban is a sokadik menü „illata” gyűlik össze, az nagyon bosszantó.

Régebben volt egy páraelszívóm, ami ezen a problémán segíthetett volna, de inkább csak hangos volt, hogy tudjam, működik még, más életjelet ugyanis nem adott. Azt hiszem, nem választottam elég körültekintően. Épp ezért úgy gondoltam, összefoglalom, mire érdemes figyelni – még vásárlás előtt –, mi az, amit korábban senki nem mondott el nekem…

1. Kivezetés

Az ideális páraelszívó kiválasztásánál a főzési szokások, a háztartás és a konyha mérete mellett a lakása alaprajzát is vegye figyelembe. Kivezetés alapján kétféle üzemmódban használhatja a készülékeket (a legtöbb típust már mindkét formában üzemeltetheti).

Az első a külső térbe kivezetett módszer, amelynél a készülék a beszívott párás levegőt a kéménybe, vagy a külső térbe vezeti ki, a másik pedig a belső keringetésű modell, amely megszűri a levegőt, majd visszaengedi a konyhába. Utóbbi aktívszenes szűrő segítségével tisztítja meg a levegőt, de ennek hatékonysága a korszerű fejlesztések ellenére is csak 60-80%, azaz nem tökéletes, ráadásul a szűrőt is időnként cserélni kell.

Az első kivezetési módszer hátránya, hogy a beszereléséhez falbontásra, vagy már előre kialakított, kivezető nyílásra van szükség. Mivel ezek a készülékek teljes egészében elszívják a levegőt, gondoskodni kell a pótlásról, azaz be kell építeni egy állandó szellőzőnyílást.

Fontos, hogy ha a kültéri kivezetést választja, akkor kivezető csőre, ha a beltérit, akkor pedig egy szénszűrőre lesz szüksége, amit a megvásárolt készülék alapból (gyárilag) nem tartalmaz. Hogy melyikre van szüksége, ezt rendeléskor jelezze, az alapján, hogy milyen formában szeretné / tudja használni a gépet.

 

2. A méret

Természetesen sok függ a teljesítménytől és a kialakítástól, de alap esetben az a jó választás, ha a páraelszívó legalább olyan széles, mint alatta a főzőlap, vagy a tűzhely. Sőt, ha nagyobb, még jobb, mert annál hatékonyabban nyeli el a párát. Talál az oldalunkon 50 cm, 60 cm és akár 90 cm páraelszívót is.

 

3. Elhelyezés, stílus

Amilyen sokféle konyha van, olyan sokféle páraelszívó is. Lehet válogatni különböző színek, anyagok, formák, és beépíthetőség között is, a rusztikustól a minimálig. Egy kis páraelszívó-gyorstalpaló:

A fali páraelszívók a hagyományos páraelszívók, amelyeket – ahogy a nevük is mondja – a falra lehet szerelni, méretüket tekintve pedig 50cm-es változattól egészen a 120 cm-esig kaphatók. Ami a stílust illeti, klasszikus és modern kivitelezésű típusokat is talál. Itt kiválasztáskor azt mérlegelje, mekkora a konyha, milyen széles a tűzhely/főzőlap stb.

A sarok páraelszívókat a sarokba lehet szerelni, és általában 100 cm-es méretűek. Teljesítményüket tekintve nagyon különbözőek lehetnek, ahogyan stílusukban is nagyon változatosak a rusztikustól a modernig mindenféle formában talál a piacon. Külső motorra is szerelhetők.

Egy adott konyhai főzősziget fölé tehetők a sziget páraelszívók, amelyek még akkor is jó megoldásnak számítanak, ha olyan konyhabútora van, amelybe valamilyen okból a hagyományos modellt nem lehet felszerelni, például akkor, ha a főzőfelület nem kapcsolódik a többi konyhabútorhoz, hanem különálló egységet (kvázi szigetet) képez. Ilyenkor a mennyezetről lelógatva fog működni a páraelszívó. Ahogy az előzőkről, erről is elmondható, hogy mind formáját, mind stílusát tekintve nagyon sokféle lehet. Mivel azonban a térben nagyon kiemelt helyre kerülnek, nem árt, ha különleges, látványos modellt választ, ami harmonizál a konyhabútorokkal, illetve a konyha stílusával. Méretüket tekintve a 40-től a 150 cm-es változatig kaphatók.

Nagyon különlegesek a pultba építhető páraelszívók, amelyek az előzőktől abban különböznek, hogy teljes mértékben a pultba integrálhatók. Üzemeléskor a készülék elegánsan kiemelkedik a konyhapultból, majd kikapcsolás után automatikusan visszasüllyed. Mivel többféle méretben kapható, itt igazából az alapján választhat, hogy milyen főzőlappal rendelkezik.

A kürtőbe építhető páraelszívókat, ahogy a nevük is mondja, egy kürtőbe lehet beépíteni. Ha Ön imád főzni, netalán viszonylag nagy helyiségben főz, akkor ezt a típust javaslom, mert a nagyobb kiterjedésű fém vagy üveg kürtőnek köszönhetően nagyobb elszívóerővel rendelkeznek. Méretüket tekintve 50-90cm-res kivitelezésben kaphatók. Páraelszívó Szalonunkban nagyon különböző színben talál ilyen típusú készüléket a fekete-fehértől és az INOX-tól a bézsig. Ezekre is jellemző, hogy belső keringtetéssel /szénszűrővel/ és kivezetéssel, de akár külső motorral is használhatja őket.

Az egyik legkeresettebb modell következik most, ez pedig nem más, mint a szekrénybe építhető páraelszívó. Jó áron kapható, könnyű beszerelni, és kevés helyet foglal. Kis lakásban, alacsony költségvetésű háztartásokban ideális. 50-90cm széles változatban találhatók a piacon, és leggyakrabban mechanikus vezérlésűek. Lehetnek belső keringetésűek, és kültérbe vezetett típusok is, illetve teljesítményük alapján is sokféle van (egy-két motoros).

Konyhájának rendkívül elegáns és stílusos kiegészítői lehetnek a rusztikus páraelszívók, amelyek a fa melegségével még barátságosabbá, otthonosabbá tehetik otthonát. A sokféleség erre a típusra is jellemző. Méreteiket tekintve inkább 60-120cm-es változatok közül választhat, ami pedig a kivitelezésüket illeti, léteznek sziget, sarok, fali és külső motoros változatban is.

A mennyezetbe építhető páraelszívókat általában nyitott terekbe javasolják a szakértők, például akkor, amikor a konyha a nappalival egy légtérben van, és a modern, minimalista stílus az „uralkodó.” Ezek a készülékek tökéletesen illeszkednek a környezetükbe, stílusos kiegészítőként harmonizálnak a bútorokkal, mivel nagy teljesítményűek, ezért nem fordulhat elő, hogy főzés után az egész lakásban állott ételszag terjeng.

A külső motoros páraelszívók abban különböznek a többi típustól, hogy a motor itt nem a készülékben található, hanem egy külső egységben kap helyet (bárhol elhelyezhető pl. tetőtérben, tetőn, falon kívül stb.). Előnyük pont ezért, hogy sokkal csendesebben működnek, hiszen a motorhang nem hallható.

Gondolja végig alaposan, melyik illik a konyhájába, illetve melyik tetszik a legjobban, mert a páraelszívót jó esetben hosszú évekig használja az ember. Nem csak egy egyszerű készülékről van szó, hiszen hozzátartozik a konyhabútorhoz, ezért is fontos, hogy „ne szúrjon szemet”, hanem harmonizáljon az otthonával.

Kihúzható Fali Kürtős Beépíthető Sarok Sziget

Van néhány különösen szép darab, ami megfelelő környezetben a konyha éke lehet, sőt néhányuk lámpatestként is használható:

 

 

4. A teljesítmény

Ezeket a paramétereket a gyártók a termék adatlapján tűntetik fel. Sajnos önmagában nem mindig mérvadók, egyrészt mert sokszor különböző formában szerepelnek, másrészt pedig azért, mert maga a teljesítmény is nagyon „befolyásolható”. Rengeteg mindentől függ – pl. a helyiség adottságaitól, az elhelyezéstől, az az üzemeltetés módjától, attól, hogy kivezetéskor a csőszakasz milyen átmérőjű, hány kanyar található a csőben stb. Ami a páraelszívó bekötését illeti, a teljesítménynövelés szempontjából érdemesebb a minél nagyobb átmérőjű csövet, és a kevésbé kanyargós kivezetést választani, hogy az elszívás minél hatékonyabb legyen. Ha tehet, kérje egy szakember tanácsát, mielőtt döntene. Az is számít természetesen, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségű ételt főz… Gondolja át a főzési szokásait, és ezek alapján nézze meg, melyik az a készülék, amely a legjobba kiszolgálja az igényeit.

Van egy általános mérés, ami segíthet, de a szakember megkérdezése a legjobb választás. Lássuk: A konyhája hosszát, szélességét, magasságát szorozza össze, így megkapja a konyha méretét m3-ben. Ezt szorozza meg 10-el, így megkapja az ajánlott minimum kapacitást, amit a páraelszívónak tudnia kell. Tehát ha Önnek egy 4x3x2,7m nagyságú konyhája van:32,4 x10= 324. Azért hogy az ételszag a párával biztosan távozzon a helyiségből ennél nagyobb légszállítással bíró készüléket kell választania.

A főzőlaptól mért távolság sem mellékes! A legjobb, ha 60-70 cm-re van a főzőlaphoz viszonyítva, mert ilyenkor érvényesül leginkább az elszívóerő. A mennyezetbe építhető készüléket a főzőlaptól maximum 150 cm távolságra szabad beépíteni. Ha nincs is kivezetés, hanem belső keringetésű, a filter elhasználásával is nagymértékben romlik a hatékonyság.

A készülékek több fokozatra állíthatók, intenzív szagok gyors eltűntetésére például válassza mindenképp az intenzív fokozatot,ami a korszerűbb típusokban már megtalálható.

 

5. Zajszint

A páraelszívók működési elve miatt teljesen szupercsendes készülék nincs. A legmodernebb készülékek viszont úgy vannak kialakítva, hogy a levegő zúgása minimális legyen, külső motoros készülékeknél pedig a motort pedig a lakáson kívül, a falra vagy a tetőre lehet szerelni, így a konyhában egyáltalán nem hallható. Ez a legideálisabb megoldás, de ha valamiért ez nem megoldható, vannak nagyon csendes, hagyományos készülékek is, amelyek speciális kialakítással, szigeteléssel rendelkeznek, így tompítják a hangot.

A termékek zajszintje az adatlapjukon decibelben van megadva. Értelemszerűen minél kisebb az érték, annál csendesebb. A minimum a legalacsonyabb, a maximum pedig a legmagasabb sebességfokozatkor hallható zajkibocsátást jelenti. Ha nincs szükség a teljes kapacitásra, mert a készülő ételnek esetleg nem olyan erős az illata, lejjebb lehet venni a fokozatokból, így a zaj csökkenthető.

Ha nagyobb teljesítményű készüléket választ, akkor már alacsonyabb fokozaton is üzemeltetheti, így a zajszint kisebb lesz, az eredmény pedig változatlan.

Egy áltagos beszélgetés hangereje 60-80 dB között mozog. Ehhez viszonyíthatja a páraelszívó zajszintjét.

 

6. Tartozék

Nézze meg a termék adatlapján, hogy jár-e a készülékhez bekötőszett! Ha nincs, azt külön kell megvenni hozzá.

 

7. Extrák

A páraelszívók klasszikus készülékek, amelyek felépítésében nem az extra adottságokon, hanem inkább a teljesítmény nagyságán van a hangsúly. Ennek ellenére a gyártók igyekeznek olyan funkciókkal felszerelni a készülékeket, amelyekkel a használatuk még kényelmesebb, élvezetesebb lehet.

A normál világítás ezeknél a háztartási gépeknél is egyre jobban háttérbe szorul, jellemzőbb a halogén illetve a neon világítás, de a legmodernebb modellek már energiatakarékos LED világítással rendelkeznek

Sok készüléken állítható a fényerő, így megvilágíthatja akár erősen a főzőlapját, vagy akár varázsolhat egy romantikus hangulatvilágítást is.

A legújabb készülékek vezérlése is rendkívül professzionális. Sok típus elektronikus irányítású, és extra szolgáltatása az időzítés (utószellőztető funkció), amely mindig gondoskodik arról, hogy az Ön konyhájában friss levegő legyen. Azaz az aktiválást követően a páraelszívó 1 óra időtartamra bekapcsol, majd ezt 3 óránként megismétli. Ugye milyen nagyszerű?

Vannak olyan páraelszívók, amelyek ujjlenyomatmentes bevonatot kaptak, ezért tisztításuk nagyon kényelmes, és semmilyen maszat nem látszik meg rajtuk! Mindig a „legjobb formájukat hozzák”. Ha pedig a kiszemelt gép érintőszenzoros vezérlésű, akkor a még elegánsabb megjelenésnek köszönhetően látványosabb és hangulatosabb konyhai készülékre már nem is vágyhat.

Nemcsak működésük, de kinézetük alapján is nagyon sokféle stílusú modell közül választhatja ki a konyhájához leginkább illőt. Ne hamarkodja el a készülék kiválasztását, hiszen páraelszívót jó esetben hosszú évekre vesz az ember, és egy dizájnosan megtervezett gép konyhája ékessége is lehet.

Ha kedveli az extrém színeket, válasszon valamilyen tüzes árnyalatot, ha a letisztultságot és a meleg színeket részesti előnyben, a rusztikus stílust ajánlom.

Legyen szó minimalista dizájnról, vagy visszafogottan mintás darabokról, Páraelszívó Szalonunkban nincs lehetetlen!

 

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja páraelszívó szakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Tekintse meg teljes páraelszívó kínálatunkat!

Olvasson tovább a páraelszívókról:

Melyik páraelszívó illik Önhöz?

Miért ne vegyünk páraelszívót?

Az energiaosztály fontos a páraelszívóknál?

A konyha dísze, vagy inkább el kell rejteni?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.