facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Hogyan válasszunk beépíthető sütőt?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Sárdy Mónika

Sütőt jó esetben nem minden évben vesz az ember, viszont a technológia folyamatosan fejlődik. Éppen ezért előfordulhat, hogy a boltban, vagy a monitor előtt csak kapkodjuk a fejünket, annyi az új funkció, ismeretlen kifejezés. A beépíthető sütők tele vannak újdonságokkal, amelyek nagy segítségére lehetnek nem csak a sütésnél, hanem a takarításnál is. Ismerje meg őket!

Egy példa a sütő általános elhelyezésére.

Méret és elhelyezés

Amennyiben a már meglévő főzőlapjához keres sütőt, ellenőrizze, illenek-e egymáshoz, illetve a használhatók-e együtt. A mai sütők már kinézetre is vonzó látványt nyújtanak, így a konyhája díszei is lehetnek. Mivel a hely, ahova az új készülék kerül (a konyhabútor mérete) már adott, ezt is mérlegelje. A 60cm-es méretkategória népszerűbb, de helyhiány esetén praktikusabb lehet a 45cm-es változat. Nyilván a méret kiválasztását a sütési szokások is befolyásolják. Ha a hely nem akadály, és Ön szenvedélyes gasztrokalandor, használhat több sütőt is.

Arra figyeljen, hogy a méretkategória, általában arra vonatkozik, mekkora szekrénybe építhető a készülék, de a sütőtér mérete ettől függetlenül lehet kisebb, vagy nagyobb.

Minél többet/többször süt, annál praktikusabb, ha nagyobb a sütő űrtartalma. Főleg ha több mindent szeretne egyszerre elkészíteni. Vannak kisebb (legfeljebb 55 literes) típusok, amelyek akkor jók, ha ritkán és keveset süt. Ezután közepes (56-70 liter űrtartalmú), illetve 71 liternél is nagyobb XXL-sütők kifejezetten a nagycsaládosok vagy önjelölt mesterszakácsok igényeire szabva. :)

A következő szempont, hogy milyen vezetékek elérhetőek a konyhában, vagy mire van lehetőség beszerelni. Elektromos és gáz készülékeknél egyaránt fontos, hogy szakember végezze a beszerelést. A gáz készülékeknél az előírásnak megfelelően biztosítani kell a megfelelő szellőzést is. Ha mindkettő beépítése lehetséges, csak ízlés kérdése. Van, aki még mindig a valódi tűzre esküszik, mert azon finomabbra sül az étel, más pedig az elektromosat kedveli, a precíz szabályozás, és egyéb extra funkciók miatt. A főzőlap típusa többnyire független a sütőétől, tehát nyugodtan lehet kombinálni az elektromos sütőt a gáz főzőlappal, vagy fordítva.

A sütők tervezésekor a gyártók eltérő ajtómegoldásokat alkalmaztak: az ajtók általában lefelé nyílnak, néhol (a mikrohullámú sütőkhöz hasonlóan) oldalra, de léteznek a sütőrácsokat is magukba foglaló kihúzható sütőfiókok is. Ezeket az információkat minden esetben megtalálja a termék adatlapján az információ vagy a jellemzők fül alatt.

S (40 literig) M (41-55 liter) L (56-70 liter) XXL (70 litertől)

 

Típus

A méret után a típus kiválasztása a legfontosabb. A beépíthető sütők általában elektromosak. A korszerű multifunkciós sütők a sütési beállítások mellett rendkívül sok kényelmi és biztonsági funkcióval is rendelkeznek. Ilyen például a hőlégbefúvás funkció,amelynél egy fűtőszálmelegíti fel a levegőta ventilátor mögött, így az már felforrósítva kerül a sütőtérbe. A forró levegő folyamatos keringetése miatt a szagok nem keverednek, így hihetetlenül hangzik, de akár húst és süteményt is süthet egyszerre, ráadásul a „megégett az alja” problémának is búcsút inthet.

Nagyon praktikus még a légkeverés funkció is. Alsó-felső sütésnél, vagy grillezéskor a ventilátor a sütőtérben keletkező forró levegőt egyenletesen oszlatja el, így az étel jobban átsül. A grillezés sütésmód használatával, a sütőtér tetejébe épített nagy teljesítményű fűtőszálaknak köszönhetően bármikor friss, ropogós steak kerülhet az asztalra.

A (leg)korszerűbb típusokban a grillezés különböző típusait is megtalálja (nagy felületű grillezés nagyobb mennyiségű húshoz, halhoz stb., és kis felületű grillezés kis mennyiséghez például a csőben sült ételekhez – itt az energia 30%-át is megspórolhatja). Ezen kívül ezekben a modellekben van kiolvasztás, kelesztés, melegen tartás, befőzés, extra barnítás (sütés utáni pirításhoz) stb. és minden amire csak szüksége lehet.

A hagyományos gáz sütők egyre ritkábbak. Forradalmian újnak számít viszont az indukciós sütő, Konyhagép szalonunkban ilyet is talál.

Elektromos  Gáz  Gőz  Indukciós

 

Stílus

Ami a stílust illeti, a választék itt is hatalmas. A rusztikustól a minimálig, moderntől a retróig minden stílusban megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbb készüléket. Néhány variáció látható az alábbi képen:

Stílusos sütők.

 

Biztonsági funkciók

Első a biztonság! A sütő esetében érdemes figyelni arra, hogy a használata nemcsak praktikus, de biztonságos is legyen. Ha gyerek van a családban, javaslom, figyeljen arra, hogy gyerekzárral is rendelkezzen. A sütő nagyon fel tud forrósodni, így vigyázni kell, nehogy égési sérülést okozzon. Ha lehet, építse magasabbra, ahol már nem éri el a pici, vagy válasszon olyat, amelynek az ajtaja különleges biztonsági hőszigeteléssel van ellátva, azaz vastagabb, több rétegű üvegből áll. Az ilyen modellek azért is jók, mert nem engedik ki annyira a hőt (és az illatokat), így a konyha sem melegszik fel annyira.

Egyes márkáknál automatikus biztonsági kikapcsolás funkció is van, amellyel végre nem kell amiatt aggódnia, hogy kikapcsolta-e a készüléket. A gép ezt (a beállított hőmérséklettől függően) megteszi Ön helyett.

 

Extrák

A digitális kijelzővel rendelkező sütőket pontosabban lehet szabályozni, időzíteni, hőmérsékletet beállítani. Ne ijedjen meg a sok-sok extra funkciótól, beállítási lehetőségtől, mert a korszerű készülékek szöveges (akár magyar nyelvű), nagy felbontású, színes (TFT) kijelzővel vannak felszerelve, így a gép vezérlése szinte gyerekjáték.

Sőt, egyes készülékekben automatikusan beprogramozott recepteket is talál, amelyeknek köszönhetően a tökéletes eredmény nem csak tapasztalat és gyakorlat kérdése lehet. Csak válassza ki a megfelelő funkciót, és Ön akkor is egy csapásra ínyenc mesterszakáccsá válhat, ha életében először kapcsolta be a sütőt.

Sok vásárló szereti a teleszkópos sütősínt, mert megkönnyíti az étel ellenőrzését, könnyű eltávolítani, tisztítani, hosszútávon pedig a legóvatosabb háziasszony sem tudja elkerülni, hogy a forró zsír kifröccsenjen…

Az ergonomikus, süllyeszthető kezelőgombok kikapcsolt állapotban tökéletesen belesimulnak a kezelőlap síkjába, így amellett, hogy a tisztításuk kényelmes, Ön mindig pontosan láthatja, mikor van bekapcsolva a készülék. A korszerűbb típusoknál még elegáns körfény is jelzi, hogy a kapcsológomb üzemben van-e, vagy sem.

 

A sütő tisztítása

És végül: mi az egyik legfontosabb tényező a sütőnél? Ki fogja takarítani? Szerencsére a tervezők ebben sem hagynak már cserben minket, háromféle módszer is van már a tisztítás könnyítésére!

A pirolitikus tisztítású sütők magas hővel egyszerűen leégetik a szennyeződéseket, utólag egy nedves szivaccsal könnyedén le lehet törölni a maradékot. A magas, akár 500 fokos tisztítási folyamat idejére érdemes kiszedni minden mást a sütőből, nehogy károsodjanak.

A katalitikus tisztítású sütők belseje speciális réteggel van ellátva mely már a sütés ideje alatt felszívja a zsírokat, így megakadályozza a lerakódásokat. A speciális kialakítás miatt nem szabad súrolni, és tisztítószereket használni, mert károsíthatják. Bizonyos időnként ezeket a paneleket cserélni kell.

Gőztisztítású rendszeris van, amely a gőz erejét használja a lerakódások felpuhításához. A tisztítási üzemmód után csak annyit kell tennie, hogy egy nedves ruhával áttörli a készüléket.

Katalitikus  Pirolitikus  Gőztisztítás

A pirolitikus sütők tisztítása szinte gyerekjáték.

Tekintse meg teljes sütő kínálatunkat!

Ha maradt még kérdése, nézzen körül a tudásbázisunkban!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja sütőszakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Szuper ajánlat:


írta:

Sárdy Mónika

Sárdy Mónika, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA