Hogyan takarítsunk természetesen? 3. rész: A mellékhelyiség

Hogyan tartsuk tisztán a szanitereket a WC-ben?

Steril WC? Ezt az eredményt a jól bevált környezetkímélő alapszerek használatával is könnyen és egyszerűen elérheti!

Bármennyire is ezt sulykolják a reklámok, nincs szükség rá, hogy a WC steril és baktériummentes legyen, elegendő tisztának lennie. Ezt az eredményt a jól bevált környezetkímélő alapszerek használatával is könnyen és egyszerűen elérhetjük.

A legegyszerűbb megoldás az ecet, mely minden háztartásban megtalálható. Mindennapi tisztításhoz hígítatlanul használjuk, segít eltávolítani a lerakódásokat és a vízkőmaradványokat.

  • A WC-csésze fényesítéséhez alkalmazhatjuk a szódabikarbóna és az ecet párosítást.  Adagolhatunk a szódabikarbónához néhány csepp fertőtlenítő hatású illóolajat (például teafa) is, hogy a hatást fokozzuk.
  • Ha valaki nem szereti az ecet szagát, használjon citromsavat! (A használathoz gumikesztyű javasolt! ) A WC-ben található víz- és húgykőlerakódások ellen is hatékony: 1-2 evőkanálnyit szórjunk a WC-csészébe és a lefolyóba, WC-kefével dörzsöljük át a területet, majd kis idő elteltével öblítsük le. Szükség esetén ismételjük meg az eljárást.
  • Hatékonyan tisztítja a WC-t 2 rész bórax és egy rész citromlé keveréke is. Megjegyzés: a bórax fertőtlenítő hatású, megöli a kórokozókat. Bár természetes anyag, lenyelve mérgező, illetve bőrirritációt okozhat. Az elkészített tisztítószert tartsuk távol a gyermekektől, háziállatoktól! Ha ha valaki a fenti okok miatt nem kívánja használni, válasszon az egyéb alternatívák közül.

Készítsünk házilag WC- tisztító tablettát!

A felhasznált alapanyagoknak köszönhetően a tabletta tisztít, fertőtlenít és illatosít is egyben.

Hogyan készül?

1 csésze (kb.1,5 dl)  mosószódát és 1 csésze citromsavat egy tálban keverjünk össze egy tálban.
Az így összekevert porhoz cseppentsünk

Óvatosan, apránként adagoljunk hozzá vizet, vigyázzunk, ne kezdjen el pezsegni a citromsav  víztől. Csak annyi vizet kell hozzájuk adagolni, amivel épp összetapadnak a hozzávalók. Formázzunk belőle golyókat, vagy nyomkodja bele szilikon pralinéformába/ jégkockatartóba.
Hagyjuk a formában száradni 2-3 órát. Nedvességtől védve, jól záródó üvegben tárolju és 2 hónapon belül használja fel.

Használata egyszerű: dobjunk egy tablettát a WC-be, és hagyjunk pezsegni. Ha szükséges, a WC-kefével segíthetünk a tisztításban.

Készítsünk házilag légfrissítőt!
Nincs szükség bolti légfrissítőre – mindössze néhány hozzávalóból elkészíthetjük saját légfrissítőnket, melyben garantáltan nem lesz semmilyen szintetikus adalékanyag.
Az illatát tetszésünknek és ízlésünknek megfelelően variálhatjuk, és árban is felveszi a versenyt bolti társaival.

Amire szükség lesz az elkészítéshez:

  • egy kb 2 dl-es pumpás flakon (kiürült és kimosott is tökéletes, de sok helyen lehet kapni újonnan is)
  • kb 0,5dl alkohol (gyógyszertárban kapható, elég a nagyobb hígítású is, vagy használhatunk semleges illatú alkoholt, mint pl vodka)
  • kb 1,5dl víz
  • 30 csepp 100%-os illóolaj (lehet többféle, vegyesen is)

Elkészítése:
A pumpás flakon aljára töltsük az alkohol, csepegtessük rá az illóolajokat, majd töltsük tele vízzel, és máris használható. Használat előtt érdemes mindig felrázni. Ha nem érezzük elég intenzívnek az illatát, bátran tehetünk még bele illóolajat.
Én személy szerint az 5 csepp teafa - 15 csepp levendula -10 csepp citrom illóolaj kombinációt használom, de érdemes kitapasztalni, hogy kinek mi válik be a legjobban.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 17.