Házi praktikák vasaláshoz

Házi praktikák vasaláshoz

Házi praktikák vasaláshoz

... hogy szinte ne is kelljen vasalnia.

Házi praktikák vasaláshoz, hogy szinte ne is kelljen vasalnia

Ön is utál vasalni? Van egy jó hírem! Már a mosáskor sokat tehet annak érdekében, hogy elkerülje a vasalást. Összegyűjtöttem pár hasznos praktikát, amellyel megakadályozhatja, hogy a ruhái olyanok legyenek, mintha a kutya szájából rángatta volna ki őket.

A legfontosabb alapelv, hogy ne töltse túl a készüléket – csak annyi ruhát tegyen bele, amennyi kényelmesen elfér. Ha nem tudja, hogyan érdemes bepakolni a mosógépbe, akkor olvassa el korábbi cikkemet, amelyben arról írtam, hogy ha helyesen használja a gépet, nemcsak patyolat tiszták lesznek a ruhái, de még energiát is spórolhat.

A következő fontos tényező a centrifugálás. Minél magasabb fordulatszámra kapcsolja a gépet, annál szárazabbak, de később annál ráncosabbak lesznek a ruhái. Ha alacsonyabb sebességfokozatot használ, lehet, hogy nedvesebbek maradnak, de simábbak lesznek száradás után.
Figyeljen a helyes teregetésre is! Nagyon sok múlik rajta. Rázza ki alaposan a ruhákat, simítsa ki a felületüket (húzogassa meg őket párszor mindkét irányba), és feszesen teregesse ki őket. Ha a lakásban tereget, ne használjon csipeszt, de ha nem fúj a szél, akkor kint is mellőzze őket, mert sokszor nyomot hagynak a ruhán. Ha a szárítókötél nyomai miatt aggódik, akassza vállfára a ruhákat mosás után.

Ha nagyon kényes ruhaneműről van szó, amely a legenyhébb fuvallatra összegyűrődik, inkább kézzel mossa, a mosószerhez pedig adagoljon egy kis ecetet, így később még könnyebb lesz a dolga.
Ha lejárt a program, mielőbb vegye és teregesse ki a tiszta ruhákat, mert minél tovább hagyja bent összegyűrve, annál ráncosabbak lesznek. Ráadásul, ha hosszú ideig állnak, a frissen mosott ruha illatának is búcsút mondhat.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 03.