facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Mi kell a mai nőnek

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Út az otthoni boldogsághoz

Milyen változások indultak meg napjainkban? A férfiak is vállalnak házimunkát?

Olvastam egy kutatást, amely azt vizsálta, hogyan változott/változik a férfiak és a nők "szerepköre" az otthoni munkákat illetően.

A kutatás kimutatta, hogy a férfiak és a nők "szerepköre” folyamatosan változik. A férfiak egyre több házimunkát vállalnak át a hölgyektől. Ellenben a nők nem kezdenek el tipikus férfi feladatokat ellátni.

Ez nekem nőként elég jól hangzik, de persze az urak lázadhatnak is ellene, hiszen nekik megnő a feladatuk. De ne feledjük el, hogy 50 évvel ezelőtt nem dolgozott a nők nagy része napi 8 órában!

Nézzük a pontosan:

Ami engem meglepett, az, hogy a leggyakrabban átvett feladatok közé tartozik a vasalás, amit átvettek a férfiak. Persze ez az inget viselő uraknál érthető, hiszen reggel a zuhanyozás után, egy könnyű vasalás felüdítő lehet. :)

Főleg, olyan vasalóval, amely már függőlegesen is képes felfrissíteni a ruhát, így még vasaló deszkára sincs szükség.

A legtöbb otthonban még mindig az a nő, aki az oroszlánrészét végzi a házimunkának. De a tendenciák azt mutatják, hogy az elkövetkező évtizedben a férfi (és remélem a gyerkek) is beszáll a feladatokba.

A legfontosabb feladatok közül a ruhák mosása, vagyis a mosógép használata az első amit a férfiak átvesznek időközönként.

Most már olyan mosógépek vannak, amelyek 6. érzék funkció által tényleg tudják, a ruhanemű szennyezettségét,és, ennek megfelelően adagolják, a vizet.

Tűpontos mosószer adagolásra is van mód az, i-Dos technológiával Illetve van olyan mosógép, amely FreshCare + funkcióval, akár 6 órán át frissen tartja a ruháit a mosás után, ha nincs ideje azonnal kipakolni.

És ha már a mosógépnél tartunk, amennyiben mosó –szárítógépe van a családnak, akkor a száraz ruha kipakolása se lenne egy óriási feladat, de sajnos ennek kipakolás nem jellemező az urakra. Bár ha külön szárítógépünk van, akkor abba átrakják a nedves ruhaneműt de a kipakolás itt is a feleség feladata. Szerencsére van már olyan készülék, amely akár 2 órán keresztül is frissen tartja a ruhát, így nem baj, ha nem tudjuk azonnal kipakolni.

A mosás után következik a fürdőszobák takarítása, és a sorrendben a következő a főzés. Ezt meglepőnek találtam, mert az én tapasztalatom az, hogy inkább főznek a család férfitagjai, mint fertőtlenítsenek, főleg a wc-t. :)

Főleg, ha olyan sütővel bír a család, amelyben van maghőmérő, ami méri az étel belsejében a hőt, így tökéletes étel készíthető vele. Van olyan készülék, amelyet wifi-n keresztül irányíthat, vagy akár több szinten süthet benne egyszerre.

Olvassa el, a Mit tudnak a mai sütők a régiekhez képest? írásomat.

A szemét kivitele hagyományosan férfimunka és a kutatás azt mutatja, hogy nem valószínű, hogy a nők valaha is átvennék ezt a funkciót.

A portörlés is marad a hölgyekre, mert ez az utolsó, amit egy férfi megtesz. Ellenben a porszívózással. Főleg ha robotporszívónk van. Másrészt a vasalás a mosás és fürdőszoba tisztítás illetve a főzés időközönkénti megvalósítása már fantasztikus segítség egy dolgozó háziasszonynak. Egye fene letörölgetünk.

A kutatás szerint a lakossági háztartási feladatokat a nők látják el 79 %-ban. Ezért nem hányom senki szemére, hogy a kerti munka, az autómosás, és a házi barkácsolás még mindig a férfiak dolga.

Jó hír, hogy a férfiak már segítenek a bevásárlásban. Igaz, itt is a hölgyek győznek, de már nem csak ők csinálják, és sokszor ez közös feladat, így legalább a döntésbe is bevonják a férjeket.

A gyereknevelés is alakul át, hiszen már közel annyiszor mennek az apukák a gyermekeikért a suliba mint az anyukák. Bár csak 7%-a maradna otthon a gyermekkel gyes-en. Nem tudom, hogy ez jó- e vagy sem, szerencsére nem az én tisztem eldönteni.

A kutatás kimutatta, hogy a férfiak egyre több „női” házimunkát vállalnak a családért, ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyerekeknek is segítenie kell.

Ezzel foglalkozik az Hány éves kortól végezzen házimunkát a gyermek? írásom.

Ha egyetért az írásommal, ossza meg facebookján.


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA