Fekete gránit mosogató helyrehozása

fekete gránit mosogató

Fekete gránit mosogató helyrehozása

Elárulom a titkot amitől évekig szép gránit mosogatómedencéje lesz.

Divat a fekete szín. Elegáns és különleges. Sok esetben csak kontrasztként használjuk egy világosabb konyhabútorba, de van, aki az egész konyháját feketébe öltözteti.

Az egyik leggyakrabban választott fekete kontraszt a mosogatómedence. Egy fehér, vagy krémszínű csapteleppel zseniálisan feldobja a konyha kinézetét. Igen ám, de sok helyen olvasom, hogy egy idő után a fekete mosogatómedence fehér foltos lesz.

Miért lesz fehér foltos a fekete gránit mosogató?

Azért, mert a mosogatószer maradványok és a vízkő lerakódik. A víz tartalmaz mészkövet, ami szintén fehér lerakódást eredményez.

A fekete mosogatót minimum hetente takarítani kell. Ha ezt nem tette eddig meg, akkor sincs semmi veszve, mert a következő módszerrel egy több éves fekete mosogatót is újszerűvé tud tenni.

 

A fekete gránit mosogató karbantartása:

1/ Meg kell szabadulni a lerakódott szennyeződésektől. Először fogjon egy kis szódabikarbónát és tegye a mosogatószivacsra. Dörzsölje át a nedves mosogató felületét. Hagyja egy kicsit hatni, és utána öblítse le.

2/ Ezután jön az ecetes mosás. Ez leszedi a vízkövet. Hasonlóan kell alkalmazni, mint az előző eljárást. Helyezze el a dugót, öntsön bele 10-20%-os ecetet és a szivaccsal alaposan dolgozza el. Majd hagyja állni és utána jöhet az öblítés.

Most megszabadult a zsíros lerakódásoktól és a mész illetve vízkő okozta szennyeződésektől.

3/ Ezután törölje szárazra a gránit mosogató medencéjét.

A titok, amitől ismét visszanyeri a fekete színét a mosogató:

4/ Sajnos a tisztaság nem adja vissza a fényes, vagy a matt fekete színt. Ezért egy éjszakára, kenje be olajjal. Alkalmas erre a műveletre az ásványi olaj, de ezeknek az élettani hatása nem tisztázott. Nem mérgezőek, de több esettanulmány kimutatta, hogy ha olyan kozmetikumokat használunk, amely tartalmaz ilyen olajat pl. szoptatós kismamáknál az anyatejbe beszivárgott, és ez nem egészséges a kisbabára nézve. Mivel jelen esetben egy mosogatóról beszélünk, nem hiszem, hogy bármilyen káros mellékhatása lenne, csak ismét szép fekete lesz a medence.

Amennyiben nem bízik az ásványi olajokban, használjon bármilyen étkezési olajat. Sokan a lenmagolajra esküsznek, de van olyan, aki a sokoldalú WD40-et használja.

Amennyiben már sok éves lerakódás van a gránit mosogató felületén, a folyamatot több napon keresztül ismételje meg, és meg fog lepődni az eredményen.

 

 

Ismerje meg a TEKA csodálatos gránit mosogató medencéit és vásárolja meg őket bátran, hiszen sok évig imádni fogja őket >>>

 

Ezek is érdekelhetik a háztartási gépek világából:

Mekkora a tökéletes mosogató?

Ne alkudjon meg a régi mosogatójával!

Kerülje ezeket a hibákat a háztartási gépek vásárlásakor

Legjobb TEKA beépíthető sütők, vagy csodák?

Kemény dolog a tökéletes páraelszívó, szagelszívó megtalálása.

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Szept 05.