Fejlődés a szárítógépek piacán

Fejlődés a szárítógépek piacán...Döbbenetes adat!

A minap olvastam egy döbbenetes számot. Az amerikaiak évente 9 milliárd dollárt költenek csak a szárítógépek energiaszámláira évente!

Újfajta szárítógép

Ezt mindenképp csökkenteni szeretnék. Az Oak Ridge National Laboratory kutatói benyújtottak egy tanulmányt mely szerint a jövő az ultrahangos szárítógépeké. Ez felére csökkenti a szárítási időt, és három-ötszörös energiamennyiséget takarít meg. Az ultrahangos szárító nagyfrekvenciás rezgéseket alkalmaz, hogy a nedvességet a nedves szövetektől gyorsabban szívja fel.

Az ígéret szerint ezek az ultrahangos gépek, kevesebb kopást, zsugorodást és halványodást okoznak a ruhaneműknek. Ez azt is jelenti, hogy kevésbé lesznek szöszösek.

A jelenlegi prototípus egy kis körlap, amire ráhelyezve az anyagot, 20 másodperc alatt szárítja meg, miközben alig használ energiát. Ez szintén hatalmas előrelépés lenne a hagyományos ruhaszárítókhoz képest.

Biztató együttműködés

Együttműködnek a General Electric vállalattal, hogy kereskedelmi egységeket tudjanak kialakítani, amelyek otthoni használatra is alkalmasak. Még egy pár évet várni kell erre, de szerintem megéri. Ha sikerül és lecserélik az amerikaiak a szárítóikat erre az ultrahangos készülékre, az óriási változást fog jelenteni a környezetvédelemben, és hatalmas környezeti hatást várnak tőle. Legyen így, és védjük a bolygónkat.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 12.