Csökkentsük az áramszámlánkat

Csökkentsük az áramszámlánk... A hűtő, ami folyamatosan dolgozik. Hogy segítsünk neki?

6 praktikus tanács, hogy hűtőszekrénye sokáig bírja a strapát.

 

1./ Húzza a hűtőszekrényt el a faltól, minimum 10 cm-re, hogy „kapjon” levegőt.

2./ A kondenzátort érdemes letisztítani, mert rászáll a por és piszok (főleg ha van háziállat) és ez akár 60%-al megnövelheti a fogyasztást. Ecsettel, porszívóval tisztítsa ki. Nagyon hálás lesz a készülék, és a hűtést is könnyebben fogja végezni.

3./ Ellenőrizze az ajtó tömítését. Egy vékony papírt vigyen végig a csukott ajtó mellett és nézze meg, lobog-e. A gumi vagy műanyag ajtó tömítés gazdaságosabb kicserélni, mint a hűtőt, hiszen ne azért fizessen, hogy az egész konyhát lehűtse.

4./ Takarja le az ételeket. A legtöbb étel tartalmaz nedvességet. Ha nem takarja le az ételeket, azokból párolog a nedvesség, és a kompresszornak kétszer olyan nehéz dolga van, mintha letakarná őket.(Plusz, a legtöbb étel beveheti a másik szagát, elveszíti a frissességét.)

5./ Ne tegyen be meleget. Mindig várja meg, hogy kihűljön az étel. Ha meleget tesz bele azt nagyobb munka lehűteni, így felpöröghet a villanyszámla.

6./ Hideg pohár víz a hűtőnek is jól esik: Akár üres palackot töltsön meg vízzel, teával, vagy a boltba vásároljon üdítőt, ásványvizet és hűtse le. Ezek megőrzik a hűtő hidegét, így nem kell olyan keményen dolgoznia a hidegen tartáson. Arról nem beszélve lesz vize, ha kitörne a zombi apokalipszis. Bár ebben a nagy melegben ők sem túl élénkek. :)

A mélyhűtő esetén is igazak a fenti tippek. Itt is hasznos a vizes palack behelyezése, ha nincs telepakolva. Ez azért jó, mert akkor fogyaszt legkevesebbet a készülék, ha alapjáraton jár. A lényeg, hogy a hűtő folyamatosan működjön alapjáraton. Ne pedig hullámokban, mert ezzel több ezer forintot szed ki a zsebéből.

Ezek betartásával több órás leolvasztástól, temérdek kellemetlenségtől és égbe szökő számláktól mentesülhetünk!

Tudnia kell, hogy „Sokszor mondják, a legdrágább nem a legjobb”. Ez a hűtőszekrényeknél nem így van. A lényeg, ha drágább, akkor jobb is. Lehet, hogy kicsit több pénzt kell rá költeni, de hosszútávon mindenképp megéri. A hűtőszekrények non-stop műkődnek, így folyamatosan áramot használnak. Tehát a következő hűtővásárlásnál az egyik legfontosabb szempont az energia besorolás legyen. A+, A++ vagy akár már A+++ besorolású hűtőgépek a leghatékonyabb energiafelhasználásúak.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 12.