facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

A mosogatógép helyes használata

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Hiába van mosogatógépe, mégis folyamatosan ezekkel a problémákkal küszködik?
A hiba, nem biztos, hogy az Ön készülékében van! 

Mielőtt kétségbe vonná a gép működésének hatékonyságát, próbálja ki ezeket a tippeket!

 1. A nagyobb ételmaradékokat távolítsa el az edények felületéről!A mosogatógép helyes használata
  Nem muszáj aprólékosan lemosogatnia a lerakódott szennyeződéseket, elég, ha a durva, rászáradt ételmaradékokat (salátalevél, spenót, csontok, zöldborsó…) lemossa a tányérról. Ez azért is fontos, mert eldugulhat a szűrő, vagy károsodhatnak a vízszivattyúk. A villát és a kanalat is érdemes leöblíteni, a kést viszont nem muszáj, mert sima a felülete, és a szennyeződés jobban lejön róla.
 2. Figyeljen a szűrőre! A fenti előmosogatás ellenére a lerakódott zsíroktól, apróbb ételmaradékoktól idővel eltömődik a szűrő. Épp ezért rendszeresen vegye ki a készülékből, és tisztítsa meg alaposan egy mosogatókefe segítségével.  A mosogatógép tulajdonosok gyakran észreveszik, hogy az öblítéssel valami nem stimmel. Ezért a fúvóka is felelőssé tehető, ugyanis előfordulhat, hogy ételmaradék, pl. rizsszem miatt eldugult. Ha így van, a „kártevőt” egy fogpiszkálóval könnyedén eltávolíthatja. 
 3. Tabletta vagy por? A tabletta sokkal praktikusabb, mert többféle hatóanyag található benne, amelyek különválnak, és a megfelelő időben oldódnak fel.Ha ez mégsem történik meg, vagy mosogatószer maradványokra bukkan a program lejárta után, annak a következő okai lehetnek:
  • kicsi az adagolórekesz, a tabletta beszorult és nem (vagy csak későn) került ki a gép belterébe
  • nedves az adagolórekesz, a tabletta beragadt
  • túl nagy, és túl sok edényt tett a gépbe, így a tabletta nem megfelelő helyre esett, vagy bent rekedt a tárolóban
  • túl rövid, alacsony hőmérsékletű programot állított be, ami nem elég hosszú ahhoz, hogy a tabletta hatóanyagai aktiválódjanak
  • Fontos: a tablettát mindig tegye bele az adagolórekeszbe, mert ellenkező esetben (ha a tányérok közé dobja), már az előmosogatáskor feloldódik, és így a hatását korán elveszíti.
 4. Mosogatógép-regenerálás! Figyeljen arra, hogy mindig legyen regeneráló só a gépben, mert ezzel sokat tehet azért, hogy egyetlen alkatrész se rozsdásodjon meg, illetve, hogy a készülék ne vízkövesedjen. Magyarországon sajnos nagyon kemény a víz, és megfelelő ápolás nélkül sajnos nagyon hamar tönkremehet a készüléke.Évente egyszer vagy kétszer szánjon rá egy kis időt, és mosogatógép tisztítóval alaposan távolítsa el a szennyeződéseket és lerakódásokat (pl. vízkő, zsír) a gép belsejéből.
 5. Átláthatóan pakolja be az edényeket!  Hagyjon annyi helyet a gépben, hogy a víz keringeni tudjon, és mindenhova szabadon elérjen.
 6. Amikor csak teheti, használja az ECO programot, vagy aktiválja a mosogatógépben megtalálható takarékossági funkciót (a korszerűbb típusokban már van olyan opció, amellyel tetszés szerint időt, energiát, áramot, vizet, mosogatószert spórolhat).
 7. A bolti forgalomban kapható 3in1 vagy 4in1 tablettákat 12 terítékes készülékekhez tervezték, ezért a kisebb, 6 és 9 terítékes típusoknál, ha mindenképpen tablettát szeretne használni, akkor vágja félbe, vagy használjon folyékony gépi mosogatószert és öblítőt.
  Az öblítő használatát egyébként akkor is javaslom, ha tablettát használ, mert hatékonyabbá teszi a mosogatást.
 8. Sokszor elhangzik az az érv, hogy az üvegpoharak tönkremennek, megfakulnak, cseppesek maradnak, ha mosogatógépben tisztítjuk őket. Ez nem feltétlenül igaz, persze a helytelen használattal ezt az eredményt érheti el, de ha rendszeresen utántölti az öblítőtartályt, ha figyel arra, hogy a só ne fogyjon el, nem lesz probléma.
 9. A következő edényeket TILOS betenni a gépbe:
  • ólomkristály – maradandóan károsodhat a gépben
  • az alumínium edények könnyen elveszíthetik a színüket
  • a fából készült evőeszközök (fadeszka stb.), tálak sem szeretik a mosogatógépet, de ha fanyelű konyhakései vannak, azok sem igazán díjazzák a hosszas forrófürdőt.
  • A rézből, ónból, cinkből vagy sárgarézből készült edények homályossá válhatnak
  • A nem hőálló műanyag edényeket is inkább kézzel mossa el, mert esetleg eldeformálódnak
  • festett porcelánok, aranyozott tányérok, edények megfakulhatnak
  • fokhagymaprés, reszelő, zöldségtisztító – szintén kézzel mosogassa el, illetve
  • antik tárgyait is óvja meg a géptől. Azoknál a tányéroknál is ezt javaslom, amelyeken valamilyen felirat, dekoráció látható.
  • Ha nem biztos abban, beteheti-e az edényt a gépbe, keresse a gépi mosogatást jelző emblémát
 10. A bepakolásnak is van egy rendje. Ha káosz van a gépben, akkor a víz nem éri el az összes edényt, így a mosogatás sem lesz hatékony.
  • Az edényeket úgy tegye be, hogy ne takarják le, ne fedjék egymást! Ellenkező esetben a lefedett részeken megrekedt kaját a legszuperebb csúcskészülék sem tudja eltávolítani.
  • A nehezebb, nagyobb lábasokat, serpenyőket az alsó kosárba tegye, a felsőbe pedig a kényesebb edények (poharak, üvegedények, csészék) kerüljenek.
  • Az edényeket mindig a nyílásukkal lefelé fordítva tegye be a gépbe, mert különben megáll bennük a koszos mosogatóvíz. A tányéroknál mindegy, csak álló helyzetben legyenek. 
  • A kanalat és a villát fogantyúval lefelé, a kést viszont élével lefelé fordítva tegye be, mert különben sérülésveszélyes.
  • A hosszú tárgyakat pl. kenyérvágó kés ne az evőeszköztartóba tegye, hanem a fektesse a felső polcra, nehogy beleakadjon a forgókarba.
  • Csak addig hagyja az evőeszközöket a gépben, amíg feltétlenül szükséges. Hosszas tárolástól ugyanis megrozsdásodhatnak.
  • A hajszálvékony borospoharakat az érzékenységük miatt inkább kézzel mosogassa el.
  • Mielőtt becsukná a mosogatógép ajtaját, ellenőrizze le, hogy az edények biztonságosan a helyükön vannak-e, tehát nem áll fenn a veszélye annak, hogy a vízsugár hatására felborulnak, leesnek… Pont ilyen okokból túlságosan apró tálakat, evőeszközöket ne tegyen bele a gépbe. Ezek akár a forgókarokban is kárt tehetnek. Azt is ellenőrizze le, hogy a forgókarok szabadon tudnak-e mozogni, nehogy beleakadjanak valamibe.

Ha mosogatógép vásárlás előtt áll, tekintse meg a Mosogatógép Szalon kínálatát!


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA