facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Miért ne vegyen porzsákos porszívót?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Porzsák vagy tartály? Ezt a kérdést feszegetem...

A porszívó nélkülözhetetlen. De milyen legyen? Nézzük, milyen hátrányai vannak a porzsákos porszívónak.

Porzsák beszerzése:

Amennyiben nem a legújabb porzsákos modellt választja, akkor nehéz lehet megtalálni a szükséges porzsákot, és még pénzbe is kerül a porzsák. Az újabb modelleknél könnyebb beszerezni a porzsákot, de ez nem jelenti azt, hogy mindig lesz a piacon. Arról nem beszélve, hogy amennyiben webáruházból rendeli, akkor legtöbbször szállítási díjat kell érte fizetni, és várni otthon a futárt. Ha boltban veszi, akkor alkalmazkodni kell a nyitvatartási időhöz és az is előfordulhat, hogy készlethiány van. A porzsák ahogy már említettem pénzbe kerül, így ez egy plusz költség, amely a tartályos porszívóknál nincs.

A porzsák nélküli porszívónál nem kell porzsákot keresgélni, hiszen csak kiemeli a tartályt és kiüríti. Nem történhet meg Önnel, hogy takarítani szeretne és nincs otthon porzsák.

Higiénia a porszívóknál

Azt kell mondjam, hogy a papír porzsákos porszívók higiénikusabbak lehetnek. Ez azért van, mert a piszok és a por a zárt porzsákban marad. A gyártók sok év technológiai fejlesztéseik által segítik a szennyeződés, és az esetleges allergének biztonságos tárolását a porzsákban, nem csak a porszívó használata során, hanem a zsák eltávolításakor is. Ha csak kiemeli a porzsákot és kidobja azt, megakadályozza, hogy a potenciális allergének szálljanak a levegőbe, és esetleg befolyásolhassák az egészségét. Szintén kellemes funkció, hogy kevesebbszer kell tisztítani a szűrőt, mint a tartályos modelleknél. Továbbá a tartályos porszívóknál az allergének kiszabadulásának nagyobb az esélye, hiszen nincs zsákban a szennyeződés, és a tartály kiürítésénél száll a por, így allergiásoknak inkább a porzsákos porszívót ajánlom.

HEPA szűrő

A porzsákos porszívók gyakran használnak HEPA szűrőket, hogy segítsék a legtöbb allergént csapdába esni, ami az otthonában van. Ráadásul ezzel a szűrővel felszerelt porszívók több port és pollent távolítanak el a levegőből, mint bármely más típusú szűrő, és nem engedik azt vissza a légtérbe. A HEPA-szűrő 99,97%-os hatékonysággal szűri ki a por részecskéket, egészen 0,3 mikrométeres nagyságig, így csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

Csökken a teljesítmény, ahogy a porzsák töltődik

Amint a porzsák töltődik, romolhat a porszívó általános teljesítménye. Elkezdhet csökkenii a szívóereje, és csak egy új, üres zsákkal/tartállyal lesz ismét optimális teljesítménye. A tartályos porszívóknál egyértelmű, hogy mikor van tele a tartály a porzsákosokkal ellentétben. A tartályos porszívók világos tartályokkal készülnek, ezért itt egy pillantással látjuk a telítettséget. Azonban a porzsákos porszívóknál fennáll a veszély, hogy túl korán cseréli a porzsákot, így elpazarolja a zsákot, de ha meg már túl tele van, akkor meg kezdheti előlröl a porszívózást, hiszen nem szedett fel minden koszt és port a készülék. Szerencsére azonban van már néhány újabb modell a porzsákosok között is, amely jelzi a telitettségét a porzsáknak.

Karbantartás szükségessége

A zsákokkal ellátott porszívók általában karbantartást igényelnek, hiszen zsákot kell cserélni, és a szűrőt is takarítani kell. Azonban vannak már akár 2 kilogrammot elbíró porzsákok, így a karbantartásra egyre ritkábban van szükség. A tartályos porszívóknál is szükség van karbantartásra, a szűrők tisztítására, különben csökken a szívóerejük. A tartályos porszívókat sűrűbben kell takarítani mint a porzsákosokat.

Környezetbarát opció

A porzsákos porszívóhoz képest a zsák nélküli porszívó környezetbarát megoldás. A porzsákos gépek több száz zsákot használhatnak el élettartamuk alatt. Ha rendkívül öko-tudatos, akkor a tartály tartalmát közvetlenül a komposztládába teheti. Így egyáltalán nem szennyezi a környezetet.

Felszippantott véletlenül valamit

A tartályos zsák nélküli porszívók általában egyre népszerűbbek az ügyfelek körében. Ez valószínűleg sok okból ered, az egyik ilyen pl. ha véletlenül valami értékeset szippant fel, akkor a tartály felnyitása és a tárgy visszaszerzése hihetetlenül egyszerű, ellentétben a zsákos porszívóval, ahol ki kell nyitni a táskát és vagy gusztustalanság ide vagy oda, belenyúlni, vagy kiönteni a tartalmát, de akkor minden szennyezett lesz körülötte.

Végeredmény

Most, hogy végiggondoltam a porszívó választást, nem igazán tudom eldönteni, hogy a porzsákos vagy a porzsák nélküli porszívó a jobb. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. De mindkettő hatékony,és segít abban, hogy tisztán tarthassa otthonát. Mindkét típusnak kiváló modelljei vannak, a technológia pedig egyre jobbá válik.

Fontos, hogy nézze meg az energiacímkét, hiszen az áramszámláját az energiafelhasználással tudja csökkenteni, illetve már láthatja a porszívó teljesítményét keménypadlón, szőnyegen stb…

Erről bővebben már írtam a Hogyan válasszunk porszívót? írásomban, melyet ajánlok figyelmébe.

Szuper porszívó ajánlatom a Boschtól! Olvassa el!

Ez a cikk ingyenes, de egy megosztással ajándékozzon meg, ha hasznosnak találta a szakmai írásomat! 


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA